Додик: Џаферовић злоупотријебио институцију, прекршио Устав и обмануо државнике

Срна
Додик: Џаферовић злоупотријебио институцију, прекршио Устав и обмануо државнике

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је писмо бошњачком члану Предсједништва Шефику Џаферовићу у којем је указао да је слањем позивница појединим званичницима да присуствују комеморативном скупу у Поточарима злоупотријебио позицију и саму институцију Предсједништва.

"Упознат сам да сте 5. фебруара упутили позивнице предсједницима неколико држава, директорима и шефовима међународних организација, као и амбасадорима да присуствују комеморативном скупу у Поточарима 11. јула ове године чиме сте злоупотријебили функцију и институцију Предсједништва БиХ јер сте послали нетачну поруку да Предсједништво БиХ учествује у организацији споменутог скупа", истакао је Додик у писму.

Српски члан Предсједништва БиХ нагласио је да та тема никада није била на дневном реду сједница Предсједништва БиХ, нити је слање позивница за обиљежавање годишњице злочина у Сребреници заједнички став Предсједништва БиХ, наводећи да је Џаферовић слањем позивница злоупотријебио позицију члана Предсједништва БиХ, као и саму институцију.

"Господине Џаферовићу, подсјећам Вас да сте позивнице могли да упутите само приватно или као члан организационог одбора за обиљежавање злочина у Сребреници, а ни у ком случају у име Предсједништва БиХ, без сагласности и осталих чланова Предсједништва БиХ. Овим чином не само да сте злонамјерно злоупотријебили позицију, већ сте обманули државнике и амбасадоре", констатовао је Додик.

Он је у писму подсјетио Џаферовића да у БиХ живе три конститутивна народа - Срби, Хрвати и Бошњаци, и да БиХ чине два ентитета - Република Српска и Федерација БиХ, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

"У том погледу, Предсједништво БиХ одлуке о вођењу спољне политике може да доноси само консензусом, што Ви нисте поштовали и тиме сте прекршили Устав БиХ", нагласио је Додик у писму.

Он је навео да је Џаферовићу познато да су за Србе и српски народ догађаји у и око Сребренице једнострано приказани, да су у и око Сребренице страдали и Бошњаци и Срби и други народи и да се због тога злочини само над једним народом не могу квалификовати као геноцид.

"Зато сматрам да би требало да уважавате и ставове српског народа у вези са овим питањем, који су Вам јако добро познати", поручио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у писму упућеном Џаферовићу.

Ђукановић додатно нарушава ионако сложене унутрашње односе у БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик обавијестио је предсједника Црне Горе Милу Ђукановићу да му је позивницу да присуствује комеморативном скупу у Поточарима 11. јула ове године самоиницијативно упутио бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, те да о томе никада није разговарано на сједници Предсједништва.
"Желим да Вас обавијестим да је позивницу Вама и другим предсједницима држава, представницима међународних организација и амбасадорима самоиницијативно упутио бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић. О обиљежавању комеморативног скупа и позивању шефова држава и влада никада није одлучивало Предсједништво, односно о њему се није расправљало на сједници Предсједништва БиХ, које је задужено за вођење спољне политике БиХ, тако да Предсједништво БиХ тим поводом није ни заузело став", истакао је Додик у писму упућеном Ђукановићу.

Додик је нагласио да је слањем позивнице Џаферовић злоупотријебио функцију и институцију Предсједништва БиХ и тиме обмануо и државнике и амбасадоре на чије адресе су позивнице упућене.

У писму упућеном Ђукановићу, Додик је истакао да Предсједништво БиХ ни на један начин не учествује у обиљежавању комеморативног скупа у Сребреници, те да је упућивање позивница лични гест Џаферовића, а не став колективног органа Предсједништва БиХ у којем сједе три члана, односно представника три конститутивна народа у БиХ - Срба, Хрвата и Бошњака.

"Квалификације трагичних догађаја у Сребреници, које је изнио Џаферовић у свом позивном писму, а које сте и Ви на исти начин изнијели, апсолутно су нерпихватљиве, једностране и сигурно не доприносе процесу помирења. Као што би требало да Вам је познато, у трагичном грађанском рату у БиХ настрадао је велики број дјеце, жена и мушкараца свих националности, разорена је приватна и јавна имовина, те је велики број лица напустио своје домове.

Такође, као предсједнику сусједне земље, требало би да Вам је познато да је жртава било на свим зараћеним странама. У трагичном сукобу у БиХ, сви су ратовали против свих, али нажалост, жртве су и данас, 25 година након окончања сукоба, предмет политичке манипулације", истакао је Додик у писму упућеном Ђукановићу.

Српски члан Предсједништва БиХ је навео да сваки изгубљени живот представља ненадокадив губитак за ову земљу и не може бити мање или више значајан од других живота.

"Покушаји 'виктимизације' једног народа и стварање 'злочинца' од других, доприноси даљим подјелама ионако подјељеног друштва у БиХ. Вашим ставом сврстали сте се на страну искључиво представника једног народа и мијешајући се у унутрашња питања БиХ додатно сте нарушили ионако сложене унутрашње односе у БиХ", закључио је Додик у писму упућеном Ђукановићу.

Централна банка БиХ Је инертна, о буџету након кризе

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је привредни и економски раст заустављен, али није уништен као што је било за вријеме поплаве, те да се треба спремити за сценарио који говори да ће привреда пасти за неких 10 одсто.
"На нивоу БиХ имамо мјере у вези са Централном банком БиХ која је инертна и не користи ни грађанима нити БиХ. Није била у функцији ове кризе и значајно је смањила наше могућности управљања кризом", констатовао је Додик.

Говорећи о усвајању буџета на нивоу БиХ, Додик је за Н1 рекао да се не може очекивати усвајање тренутног буџета.

"Неће се усвајати буџет јер намамо могућност процјене о фискалним приходима. Мислим да би то било на штету БиХ, треба видјети кретања фискалног система и вјероватно ће морати бити нижи за 30 одсто. О буџету који је сада пројектован не можемо разговарати и он неће бити донесен", поручио је Додик.

Он је рекао да ће се о буџету у БиХ разговарати када прође криза и тражити мораторијум на кредите на око четири милијарде у наредном периоду.

"Економске посљедице биће веће него што би биле да се задужимо. Ако не почнемо како треба након ове кризе, никад по добру нећемо почети", оцијенио је Додик.

Он је нагласио да је кључно питање власти да се обезбиједи снабдјевеност тржишта свим намирницама.

"Ми смо обезбиједили за произвођаче уља и шећера репро материјале и изузели 'Бимал' Брчко од увоза из Србије. Има довољно залиха за цијелу БиХ и то нико не треба да брине", рекао је Додик.

Он је оцијенио да основни проблем јесте брашно и друге намирнице без којих се не може.

"У разговору са предсједником /Србије Александром/ Вучићем успио сам да се ослободи одређена количина брашна, да Република Српска и Федерација БиХ купе по 15 тона пшенице. До краја године смо обезбиједили тржиште основним намирницама", истакао је Додик и указао на важност помоћи која је стигла из Србије, те похвалио рад предсједника Србије Александра Вучића.

Он је поручима грађанима БиХ да се чувају, да је епидемија вирусом корона озбиљна ситуација и није уопште наивно.

"Немојте да жалите за драгим људима за два мјесеца. Ми ћемо чувати животни стандард, вјерујем да ће то урадити и ФБиХ. Свака одговорна власт мора водити рачуна о три ствари - животни стандард, привредни капацитет и запослености грађана. Онај ко отпусти раднике неће моћи рачунати на државне субвенције, вјерујем и да је то могуће у ФБиХ", поручио је Додик.

 

Додик: Није вријеме за панику, него за одговорност

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да се само ненормални људи не плаше ове ситуације изазване епидемијом вируса корона, али да није вријеме за панику него за одговорност.

“Уколико будемо имали драстичне мјере самозаштите, многи говоре да се у наредне двије до три седмице може преживјети епицентар кризе. Мислим да је далеко већи број заражених него што је евидентирано. Неки немају никакве симптоме, а преносе заразу”, рекао је Додик за “Н1”.

Он је истакао да извршава своје обавезе у координацији са људима на нивоу Републике Српске и БиХ, наводећи да је сваки дан на послу и да координише тимом који покушава да набави што више опреме.

“Дошли смо у ситуацију када је власт Републике Српске ушла у фазу да не доноси одлуке, али смо рекли да смо спремни доносити одлуке да у томе учествујемо. Неопходно је да радимо на томе да видимо како ћемо санирати посљедице које долазе, ужасан пад економије, како одржати стабилност кроз буџет”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је Република Српска добила помоћ из Србије, наглашавајући да је веома драматична ситуација на тржишту, те да “много већи играчи” сваки дан покушавају купити све што се купити може.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске навео је да је једина опција Кина, те да се покушава урадити све неопходно.

Он је подсјетио да је епидемија вируса корона глобална криза и да ју је Свјетска здравствена организација /СЗО/ прогласила таквом.

“Видимо да се много веће земље јако тешко суочавају с тим, као САД, Италија или Шпанија. Заустављен је живот. Вирус се не шири сам од себе, њега преносе људи. Смањивање социјалног контакта је битно, што је веома тешко спровести”, нагласио је Додик.

Сада када су почели да умиру од овога, каже Додик, људи су постали спремнији да поштују мјере, а најбоља мјера у одбрани од вируса је самодисциплина и лична заштита.

Додик је подсјетио на методе које је покушала Велика Британија.

“Сценарио који је покушала Велика Британија је морао бити прекинут и морало се прећи на овај други - спречавање контаката. Нико није изолован и није сигуран да због мале грешке можете доћи у позицију да се заразите. Многи ће изаћи из овога, али је проблем да ће они који су могли да живе изгубити битку јер неко неће бити довољно опрезан”, рекао је Додик.

Он је напоменуо да су на почетку епидемије била евидентирана три кластера и да су власти пратиле све контакте.

“Чини ми се да смо у примарном дијелу то ријешили. Проблем је био долазак наших људи из иностранства и сада видимо да се појављује жариште у Рибнику, Прњавору, Зворнику. Имамо ситуацију да су сва три пацијента која су оперисана у Тузли заражена короном и тако имамо ситуацију у Зворнику коју морамо пратити”, навео је Додик.

Додик сматра да је неопходно појачати мјере самозаштите, увести прекид сваког контакта, поштовати мјере које се односе на удаљеност од два метра, ношење заштитних маски и држати се елемената хигијене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана