ДНС због Нешића кажњен с 3.500 КМ

Срна
ДНС због Нешића кажњен с 3.500 КМ

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија БиХ казнила је данас четири политичка субјекта због плаћеног политичког оглашавања, које је, према Изборном закону БиХ, забрањено прије почетка изборне кампање.

ДНС је кажњен у три случаја, док је у једном случају кажњен СДП.

Када је ријеч о ДНС-у, једна од казни се односи на објаве Ненада Нешића, предсједника ове странке, због којих је странка кажњена с 3.500 марака, а странци је наложено да упозори Нешића да спорне објаве склони с своје Фејсбук странице.

Друга казна односи се на Александра Главаша, кандидата ове странке за Представнички дом БиХ, и у висини је од 4.000 марака, такође због плаћеног политичког оглашавања на Фејсбуку прије почетка изборне кампање, а трећа се односи на Марка Кубатлију, кандидата ДНС-а за Народну скупштину РС, у висини од 3.000 марака.

У образложењу је наведено да је ова странка већ кажњавана због плаћеног политичког оглашавања.

СДП је кажњен са 1.700 КМ због плаћене политичке објаве Белмина Зукана, кандидата ове странке за парламент ФБиХ.

"Према одредбама члана 16.14 став Изборног закона БиХ забрањено је вођење плаћене изборне кампање путем електронских и принтаних медија, или било којег облика плаћеног јавног оглашавања, осим одржавања интерних скупова органа и статутарних тијела политичких субјеката, у периоду од дана расписивања избора до дана службеног почетка изборне кампање. У складу с упутством о роковима и редослиједу изборних активности за опште изборе 2022. године службено изборна кампања почиње 2. септембра и траје до почетка изборне ћутње, односно до 1. октобра 2022. године до седам сати", појашњено је у ЦИК-у.

Они су истакли да одлуке ЦИК БиХ нису правоснажне и да се на њих може уложити жалба Апелационом одјелу Суда БиХ у року од два дана од дана пријема одлуке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана