ДНС мора сам да среди стање у својим редовима

Ведрана Кулага
ДНС мора сам да среди стање у својим редовима

БАЊАЛУКА - Формирање новог сазива Савјета министара БиХ улази у финалну фазу и очекивања иду у правцу да ће министри и замјеници бити именовани до Нове године, а тренутни проблем су турбуленције у ДНС-у које су резултирале кандидовањем двије особе за исту позицију.

То је била једна од тема на проширеној сједници Извршног комитета СНСД-а у петак у Бањалуци послије које је поручено да они очекују да то у ДНС-у ријеше до понедјељка.

Лидер СНСД-а Милорад Додик истакао је да је бошњачка структура, као што су то урадиле раније српска и хрватска, доставила имена кандидата за министре и замјенике, те да ће у понедјељак или уторак предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија затражити провјере за њих. Тиме се стварају услови за сједницу заједничке комисије која треба да да­ сагласност за именовање новог сазива, али и могућност да све буде завршено до 24. децембра, а сигурно до краја године.

Осврнуо се на ситуацију у ДНС-у, који је дугогодишњи коалициони партнер.

- Видљиво је да постоје турбуленције у ДНС-у. У овом тренутку имамо ситуацију да је ДНС доставио свог кандидата и кандидата којег је доставио посланик из Представничког дома Парламента БиХ. СНСД сматра да је то питање о којем је потребно имати јединствен приступ. Не смијемо тамо бити подијељени и у том погледу очекујемо да ће­ до понедјељка сам ДНС ријешити то питање - рекао је Додик који је и српски члан Предсједништва БиХ. 

Зоран Тегелтија је потврдио да су завршене консултације које су почеле 6. децембра те да је једино остало отворено питање у вези са ДНС-ом. Казао је да је лидера те странке Марка Павића обавијестио да ДНС има могућност да бира између министра за људска права и избјеглице из реда осталих и замјеника министра цивилних послова из реда српског народа. ДНС је, како је подсјетио, за министра предложио Драшка Аћимовића те потврдио да је у петак добио још један приједлог који је потписао члан ДНС-а Ненад Нешић.

- То мене доводи у веома неугодну ситуацију. Очекујем да до понедјељка ДНС утврди јединствен приједлог за кандидата из реда осталих, што подразумијева и Нешићев став јер има право гласа - рекао је Тегелтија који вјерује да то ДНС може да уради како би се ишло са јединственим ставом у Парламент БиХ, односно са девет гласова.

- СНСД је урадио све да буде јединствених 13 гласова у Представничком дому и пет гласова у Дому народа Парламента БиХ, а када смо позвали опозицију у Српској да будемо јединствени, они су то одбили. Губитак било ког појединца из српске репрезентације за нас би био велики - закључио је Тегелтија.

Огласио се у петак и Нешић. Он је за министра за људска права и избјеглице предложио Млађана Божовића из ДНС-а.

- Сигуран да ће достојанствено представљати Републику јер живи у Српској за разлику од “Италијана” Драшка Аћимовића за којег нико не зна ни гдје живи, ни гдје ради, ни којој националности припада - рекао је Нешић Срни.

Каже да цијени предсједника ДНС-а Марка Павића и његов рад, али сматра да је овај пут погријешио те га позива да ту грешку и исправи. Одговорио је и Павић.

- ДНС је у понедјељак на сједницама колегијума и Предсједништва донио одлуку о свом кандидату. То питање више нећемо стављати на дневни ред и очекујемо од коалиционих партнера да прихвате оно што је рекао ДНС, а не појединци из ДНС-а - рекао је Павић Срни.

Извршни комитет СНСД-а је одбацио извјештај стручњака из ЕУ Рајнхарда Прибеа који се, како је оцијењено на сједници странке, покушава наметнути као обавезујући документ. Речено је да је извјештај тенденциозан, али и политички мотивисан те да представља покушај да се дискредитује Устав БиХ те легализују неправна понашања високих представника, због чега не може да буде основа за било какве разговоре о реформи правосуђа. Нема говора ни о формирању врховног суда на нивоу БиХ.

Најнижа плата

Једна од тема о којој је разговарано у врху СНСД-а јесу кључна републичка документа за 2020. годину. Милорад Додик је рекао да ће приједлог буџета, као и програм економских реформи бити усвојен у парламенту РС. Циљ је да просјечна плата буде 1.000 марака.

- Дио који се тиче боловања биће коригован у тексту приједлога програма економских реформи и рјешења која већ имамо неће бити мијењана, што иде у прилог људима који имају право на боловање. СНСД тражи договор социјалних партнера о најнижој плати у РС за 2020, а ако до тога не дође, подржавамо намјеру Владе да утврди износ од 520 КМ као најнижу плату - рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана