DNS mora sam da sredi stanje u svojim redovima

Vedrana Kulaga
DNS mora sam da sredi stanje u svojim redovima

BANjALUKA - Formiranje novog saziva Savjeta ministara BiH ulazi u finalnu fazu i očekivanja idu u pravcu da će ministri i zamjenici biti imenovani do Nove godine, a trenutni problem su turbulencije u DNS-u koje su rezultirale kandidovanjem dvije osobe za istu poziciju.

To je bila jedna od tema na proširenoj sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a u petak u Banjaluci poslije koje je poručeno da oni očekuju da to u DNS-u riješe do ponedjeljka.

Lider SNSD-a Milorad Dodik istakao je da je bošnjačka struktura, kao što su to uradile ranije srpska i hrvatska, dostavila imena kandidata za ministre i zamjenike, te da će u ponedjeljak ili utorak predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija zatražiti provjere za njih. Time se stvaraju uslovi za sjednicu zajedničke komisije koja treba da da­ saglasnost za imenovanje novog saziva, ali i mogućnost da sve bude završeno do 24. decembra, a sigurno do kraja godine.

Osvrnuo se na situaciju u DNS-u, koji je dugogodišnji koalicioni partner.

- Vidljivo je da postoje turbulencije u DNS-u. U ovom trenutku imamo situaciju da je DNS dostavio svog kandidata i kandidata kojeg je dostavio poslanik iz Predstavničkog doma Parlamenta BiH. SNSD smatra da je to pitanje o kojem je potrebno imati jedinstven pristup. Ne smijemo tamo biti podijeljeni i u tom pogledu očekujemo da će­ do ponedjeljka sam DNS riješiti to pitanje - rekao je Dodik koji je i srpski član Predsjedništva BiH. 

Zoran Tegeltija je potvrdio da su završene konsultacije koje su počele 6. decembra te da je jedino ostalo otvoreno pitanje u vezi sa DNS-om. Kazao je da je lidera te stranke Marka Pavića obavijestio da DNS ima mogućnost da bira između ministra za ljudska prava i izbjeglice iz reda ostalih i zamjenika ministra civilnih poslova iz reda srpskog naroda. DNS je, kako je podsjetio, za ministra predložio Draška Aćimovića te potvrdio da je u petak dobio još jedan prijedlog koji je potpisao član DNS-a Nenad Nešić.

- To mene dovodi u veoma neugodnu situaciju. Očekujem da do ponedjeljka DNS utvrdi jedinstven prijedlog za kandidata iz reda ostalih, što podrazumijeva i Nešićev stav jer ima pravo glasa - rekao je Tegeltija koji vjeruje da to DNS može da uradi kako bi se išlo sa jedinstvenim stavom u Parlament BiH, odnosno sa devet glasova.

- SNSD je uradio sve da bude jedinstvenih 13 glasova u Predstavničkom domu i pet glasova u Domu naroda Parlamenta BiH, a kada smo pozvali opoziciju u Srpskoj da budemo jedinstveni, oni su to odbili. Gubitak bilo kog pojedinca iz srpske reprezentacije za nas bi bio veliki - zaključio je Tegeltija.

Oglasio se u petak i Nešić. On je za ministra za ljudska prava i izbjeglice predložio Mlađana Božovića iz DNS-a.

- Siguran da će dostojanstveno predstavljati Republiku jer živi u Srpskoj za razliku od “Italijana” Draška Aćimovića za kojeg niko ne zna ni gdje živi, ni gdje radi, ni kojoj nacionalnosti pripada - rekao je Nešić Srni.

Kaže da cijeni predsjednika DNS-a Marka Pavića i njegov rad, ali smatra da je ovaj put pogriješio te ga poziva da tu grešku i ispravi. Odgovorio je i Pavić.

- DNS je u ponedjeljak na sjednicama kolegijuma i Predsjedništva donio odluku o svom kandidatu. To pitanje više nećemo stavljati na dnevni red i očekujemo od koalicionih partnera da prihvate ono što je rekao DNS, a ne pojedinci iz DNS-a - rekao je Pavić Srni.

Izvršni komitet SNSD-a je odbacio izvještaj stručnjaka iz EU Rajnharda Pribea koji se, kako je ocijenjeno na sjednici stranke, pokušava nametnuti kao obavezujući dokument. Rečeno je da je izvještaj tendenciozan, ali i politički motivisan te da predstavlja pokušaj da se diskredituje Ustav BiH te legalizuju nepravna ponašanja visokih predstavnika, zbog čega ne može da bude osnova za bilo kakve razgovore o reformi pravosuđa. Nema govora ni o formiranju vrhovnog suda na nivou BiH.

Najniža plata

Jedna od tema o kojoj je razgovarano u vrhu SNSD-a jesu ključna republička dokumenta za 2020. godinu. Milorad Dodik je rekao da će prijedlog budžeta, kao i program ekonomskih reformi biti usvojen u parlamentu RS. Cilj je da prosječna plata bude 1.000 maraka.

- Dio koji se tiče bolovanja biće korigovan u tekstu prijedloga programa ekonomskih reformi i rješenja koja već imamo neće biti mijenjana, što ide u prilog ljudima koji imaju pravo na bolovanje. SNSD traži dogovor socijalnih partnera o najnižoj plati u RS za 2020, a ako do toga ne dođe, podržavamo namjeru Vlade da utvrdi iznos od 520 KM kao najnižu platu - rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana