Девет особа у Српској под надзором због вируса корона

А. Ј. Р.
Координационог тијела за планирање, спровођење и праћење активности везаних за појаву новог коронавируса (COVID-2019)
Foto: РТРС | Координационог тијела за планирање, спровођење и праћење активности везаних за појаву новог коронавируса (COVID-2019)

БАЊАЛУКА - У Српској је под здравственим надзором тренутно девет особа које су допутовале из подручја захваћених вирусом, без симптома болести, саопштено је данас из Министарства здравља и социјалне заштите РС након састанка Координационог тијела за планирање, спровођење и праћење активности везаних за појаву новог коронавируса.

- Узимајући у обзир новонасталу ситуацију у Италији, министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић донио је Наредбу о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона. Она се односи на здравствене установе, јединице локалне самоуправе и аеродром, те спровођење мјера за збрињавање евенуталних случајева обољелих од болести - саопштено је из Министарства здравља РС.

Истичу да у Српској за сада нема потврђених нити сумњивих случајева обољелих од вируса корона, те да се упркос томе наставља се спровођењем мјера фокусираних на рано откривање евентуалних сумњивих случајева с циљем спрјечавања настанка и ширења болести изазване новим вирусом.

- У сталном смо контакту са Канцеларијом Свјетске здравствене организације у БиХ и пратимо препоруке Свјетске здравствене организације и Европског центра за превенцију и контролу болести – рекли су у Министарству здравља наводећи да ће наставити са редовним информисањем јавност о епидемиолошкој ситуацији у Срској када је ријеч о новом вирусу корона.

Од 31. децембра 2019. године, закључно са 24. фебруаром 2020. године, у свијету је укупно пријављено 79.360 лабораторијски потврђених случајева обољелих од COVID-19, укључујући 2.618 смртних случајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана