Данас "тужни понедјељак": Истина или маркетиншки потез?

Agencije
Данас "тужни понедјељак": Истина или маркетиншки потез?

Трећи понедјељак у јануару познат је још и као "тужни" понедјељак, односно као најдепресивнији дан у години.

И док нам психолози с једне стране препоручују шта да радимо и како да се понашамо, да бисмо што лакше поднијели данашњи дан, с друге стране многи тврде да је "тужни" понедјељак заправо измишљен дан.

Трећи понедјељак у јануару као "тужни понедјељак" дефинисао је прије 13 година психолог Клиф Арнал. Он је тврдио да је израчунао који је дан најтужнији у години на основу неколико фактора који утичу на депресију.

Празници су се завршили, људи су се вратили свакодневним обавезама и послу, новац је већим дијелом потрошен, а многи су схватили и да неће испунити новогодишња обећања која су сами себи дали. Ако се томе додају и лоши временски услови, све су прилике да се човјек лоше осећа.

Арнал је чак направио и формулу по којој је дошао до "тужног" понедјељка. То је формула [W + (Д-д)] x Тq ÷ [М x На]. У овој формули W представља временске прилике, Д дуг, д мјесечну зараду, Т вријеме након Божића, Q вријеме након наших пропалих покушаја да нешто урадимо, М низак ниво мотивације, а НА потребу за предузимањем акције, па је закључио да је трећи понедјељак у јануару најдепресивнији дан у години.

Међутим директорка Фондације за ментално здравље из Лондона Изабела Голди тврди да ово није најдепресивнији дан, и да је заправо "измишљен" како би се боље продавали аранжмани за љето.

Голди наводи да "тужни понедјељак" не постоји и објашњава да је смишљен 2005. године како би се распродале туристичке дестинације за љето.

"Од тада је то постало ПР догађај чији је примарни циљ био да прода услуге", навела је она.

Голди је навела да је од виталног значаја разликовати осјеćај туге или суморности током једног дана од стварне менталне болести. Можете, како наводи, тог дана да се осјећате мало лошије, јер су празници прошли, али додаје, "тужни понедјељак није најдепресивнији дан у години".

"Идеја да депресију можете да израчунате помоћу неке формуле није добра", поручила је она и додала да теорија "тужног понедјељка" ипак није потпуно искључена, јер је ментално здравље под утицајем околине.

Због тога је навела и да постоји депресија која се јавља сваке године у истој сезони.

Психолози препоручују да се, како бисте избјегли лоше расположење, дружите с породицом и пријатељима и мислите позитивно.

Иначе, Клиф Арнал је поред најдепресивнијег дана израчунао и да је најсрећнији дан у години 24. јун и уопште период око средине љета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана