Цвијановић: Влада повећала пензије, плате и инвалиднине

СРНА
Цвијановић: Влада повећала пензије, плате и инвалиднине

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Влада, након прошлогодишњег повећања плате од пет одсто свим буџетским корисницима, и ове године интервенисала према најугроженим категоријама враћајући на ниво из 2008. године плате корисницима са средњом и нижом стручном спремом.

Ријеч је, каже Цвијановићева, о радницима са најнижим примањима којима је на овај начин плата увећана за пет, 10 или 15 одсто.

"Свјесни смо да многи наши становници живе веома тешко, због тога смо интервенисали и према пензионерима и обезбиједили да пензија у јануару ове године буде за 7,3 одсто већа него у јануару прошле године", рекла је Цвијановићева за Радио-телевизију Републике Српске.

Она је додала да у разговору са пензионерима стално истиче да је то мало повећање, али да су цијели низ година пензије стагнирале, те да је ово повећање претпоставка за стабилизацију пензионог система Српске у будућности.

"Српска сваки мјесец обезбјеђује 7,3 милиона КМ за 23.000 пензионера који су зарадили своје пензије у Федерацији БиХ. Ми им плаћамо пензије зато што ФБиХ неће да извршава своју обавезу, а то значи мање средстава за оне пензионере који су овдје зарадили пензије", нагласила је Цвијановићева, додајући да Српска не може да те људе остави без примања зато што је неко други одлучлио да се понаша мимо свих пракси.

Према њеним ријечима, стабилизацији пензионог система треба да допринесе и неколико снажних акција откривања лажних корисника пензија.

"Првенствени значај тих акција је да се отклоне и санкционишу нерегуларности, али и да би имали више новца за оне који су на законит и легалан начин стекли своје право на пензију", рекла је премијер Српске.

Цвијановићева је подсјетила да је Влада у протеклих годину дана интервенисала и према борачким категоријама, повећањем личних и породичних инвалиднина за пет одсто у односу на прошлу годину.

Влада је, тврди премијер, задржала и политику ниских трошкова студирања, па су школарине у Српској од три до 12 пута ниже него школарине у региону, једнако као и цијена хране и смјештаја за студенте.

"Власт смо која издваја новац за бесплатне уџбенике за ученике првог и другог разреда, а у посљедње три године увели смо додатну мјеру да обезбиједимо бесплатне уџбенике одличним ученицима из вишечланих породица, од трећег до деветог разреда", навела је Цвијановићева.

Она је додала да је само за превоз ученика основних школа од 2007. године до данас Влада издвојила више од 30 милиона КМ.

"Задовољни смо што смо прва Влада која је увела регресирани плави дизел за пољопривреднике, за шта је у прошлој години обезбијеђено шест милиона КМ", напоменула је Цвијановићева. /крај/см/љљ

Интервенцијама Владе сачуване хиљаде радних мјеста

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је протеклу годину дана рада Владе превенствено обиљежио низ интервенција с циљем очувања и спашавања неколико хиљада радних мјеста.
Цвијановићева је истакла да се прва интервенција Владе односила на Фабрику глинице "Бирач" из Зворника, гдје је било неопходно доношење тешких одлука, али њихов резултат је 1.000 очуваних радних мјеста, која су тамо била опасно угрожена.

"Спасили смо и 600 радних мјеста која су директно везана за функционисање фабрике, а оно што је посебно важно јесте да је та фабрика, захваљујући нашој интервенцији и ангажману новог менаџмента, дошла у ситуацију да има одличну перспективу", рекла је Цвијановићева за Радио-телевизију Републике Српске.

Према њеним ријечима, резултат тог рада није само очувана фабрика, већ и повећање радних мјеста, јер је у "Бирчу" запослено додатних 200 људи.

"Успјели смо да обезбиједимо уговоре који нам гарантују функционисање те фабрике у наредноим периоду, што је од велике важности, не само за регију Бирач, него за цијелу Српску", нагласила је премијер Српске.

Она је поручила да је очување готово 2.000 радних мјеста велики успјех и за много развијеније земље него што је простор Балкана.

"Никад нисмо мислили да ће бити једноставна интервенција у "Бирчу", нито смо мислили да ћемо једним потезом Владе или менаџмента добити здраву фабрику која ће неометано функционисати у будућности. Знали смо да ћемо бити суочени са бројним изазовима, али смо били одлучни да истрајемо у свим активностима", навела је Цвијановићева.

Влада је, тврди Цвијановићева, својим посредовањем омогућила до дође до купопродаје Фабрике дувана Бањалука, гдје су очувана радна мјеста и оживљене пословне активности.

"Нашли смо и стратешког партнера када је ријеч о предузећу жТехнички ремонт Братунацж, али и жРасклопна опрема Источно Сарајевож, гдје се сада постепено упошљавају људи у оквиру нове компаније, а паралелно рјешавамо и питања радника који су стекли право да оду у пензију", навела је Цвијановићева.

Она је додала да се рјешава и питање измирења потраживања свих радника који су пријавили своја потраживања, али се налазе начини да се не оштете ни радници који та потраживања нису пријавили.

"Постоје и бројна друга мјеста гдје морамо да интервенишемо и на исти начин ћемо интервенисати", поручила је предсједник Владе Српске.

Цвијановићева је нагласила да је прва година рада Владе била турбулентна и због окружења које је наметнула свјетска економска криза и гдје Република Српска као једна мала и незаштићена економија нема све оне механизме које имају развијене земље да би се одбранили од удара кризе.

Прича о презадужености нема смисла

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да прича опозиције о презадужености Републике Српске губи смисао, јер је Српска функционална, сервисира све буџетске обавезе и свој дуг, на начин да више враћа него што узима.
Она је упитала опозицију да ли је погрешна одлука да се повећају пензије и плате најугроженијима у оквиру буџетских корисника или је погрешна одлука Владе да ради на растерећењу привреде.

"Привредници у Српској кажу да је ово прва година када немају никаквих нових намета. Зато питамо да ли је погрешно доношење закона који служе растерећењу привреде, увођење 200 КМ неопорезивог дијела дохотка, ограничавање или укидање парафискалних намета, растерећења малих привредника у оквиру фискализације", рекла је Цвијановићева за Радио-телевизију Републике Српске.

Она је додала да је јавни дуг у 2013. години остао на истом нивоу као 2012. године, што је знатно ниже у односу на дуг који је опозиција оставила одлазећи са власти 2005. године.

"Скучен је простор за опозицију да било шта коментарише, јер ово су биле добре одлуке Владе. Прича о томе како смо довели Српску у стање презадужености није тачна, јер Српска није у реду високо или ризично задужених земаља, а кад је опозиција била на власти спадали смо у ред најзадуженији земаља у Европи", нагласила је премијер Српске.

Цвијановићева сматра да је оправдано градити студентске домове и за то користити кредитна средства.

"Исто тако је више него оправдано ако из кредитних средстава од 25 милиона КМ завршавамо један велики пројекат збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, који се односи на огроман број корисника", тврди Цвијановићева.

Према њеним ријечима, ови кредити се не користе за "крпљење" буџетских рупа, како то каже опозиција.

"Ако опозиција не воли да се задужујемо код страних кредитора, зашто није подржала да дођемо до својих средстава од жЕлектропреносаж. Они су у парламенту БиХ гласали против закона који омогућава грађанима да дођу до својих 40 милиона КМ, што је непатриотски од било кога", поручила је Цвијановићева.

Она је истакла да је Српска дуго радила на деблокирању "Електропреноса", те да је много ствари урађено на релацији два ентитета да би се компанија поставила на нормалне принципе, како би се могла користити средства за инвестирање и како би сувласници дошли до новца по основу нераспоређене добити. /крај/см/љљ

Ко не буде аранжмана Српска има алтернативна рјешења

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је претходних годину дана рада Владе свакако обиљежио аранжман са Међународним монетарним фондом /ММФ/, те да је Српска, упркос неизвјесности тог аранжмана, одржала стабилност буџета.
"ММФ је дошао до своје задње фазе, врло је упитан наставак тог аранжмана, јер су одређени захтјеви од ове институције, који су раније помињани на један начин, сада испоручени као оштрији захтјев. Не можемо преузимати обавезе за које унапријед знамо да нису проводиве", рекла је Цвијановићева.

Она је за Радио-телевизију Републике Српске изјавила да Српска има алтернативна рјешења у случају да не буде настављен аранжман са ММФ-ом.

"Током претходне године разговарали смо са алтернативним изворима финансирања, одакле би могли да обезбиједимо новац уколико престане овај аранжман. Ускоро ћемо знати на који начин ће се то одвијати, али императив је да систем нити може, нити смије да стане", поручила је премијер Српске.

Цвијановићева тврди да је један од разлога што је упитан наставак аранжмана са ММФ-ом и недоношење новог закона о раду, али да Српска није хтјела да донесе тај закон а да претходно нема договора са социјалним партнерима, првенствено са синдикатом.

"Иако је упитан аранжан с ММФ-ом рекли смо да нећемо на силу да доносимо закон, већ морамо донијети закон који ће уживати подршку и оних на које се односи", нагласила је Цвијановићева.

Говорећи о протеклих годину дана рада, она је истакла да је велика част обављати тако важну функцију као што је предсједник Владе, те да је задовољна што је прва жена премијер у Републици Српској.

"Задовољна смо што смо направили тимску атмосферу у Влади, што разумијемо потребе друштва и што смо, бавећи се домаћим темама, парелелно радили на јачању позиције Српске и у оквиру БиХ и на међународном плану", навела је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана