Ћулум и Станић у трци за директора СИПА

Вељко Зељковић
Ћулум и Станић у трци за директора СИПА

Сарајево - Директор полиције Републике Српске Дарко Ћулум, али и актуелни директор Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) Перица Станић, потврдили су за “Глас Српске”, да су се пријавили на конкурсу за новог директора СИПА.

Према незваничним информацијама, у ову трку би се могао укључити и замјеник директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Ранко Вуковић, али и бивши директор ове агенције Горан Зубац. Потврду ових медијских спекулација нисмо успјели добити од овог двојца до закључења овог броја.

Ни и из Независног одбора Парламентарне скупштине БиХ, тијела задуженог за спровођење конкурсне процедуре избора новог директора СИПА, нису жељели ништа коментарисати.

Како су истакли, иако је јуче затворен конкурс, још је ранио говорити о броју пријава, али и именима свих кандидата, јер, како су појаснили, очекује се да на њихову адресу пристигну и пријаве послате путем поште.   

Према ријечима Енеса Обралије, првог замјеника предсједника овог одбора, тек 23. септембра, за када је заказана сједница и отварање пријава, знаће се број пријављених кандидата и њихова имена.

Он је рекао да ће након тога услиједити провјера кандидата, да ли испуњавају прописане критеријуме за ово мјесто, те бодовање и састављање листе најбољих кандидата.

Процедура каже да Независни одбор расписује конкурс и спроводи комплетну процедуру, од оцјењивања пристиглих пријава до интервјуа са кандидатима. Одбор након тога саставља ранг-листу успјешних кандидата и просљеђује је министру безбједности БиХ Драгану Мектићу.

Потом министар Мектић једног од кандидата, при чему то не мора бити прворангирани, предлаже за директора СИПА и о томе се изјашњава Савјет министара БиХ.

Извори “Гласа Српске” подсјећају да је министар Мектић прије четири године предложио Станића, иако је овај био трећи по броју бодова, додајући да је овај сценарио могућ и овог пута.

- С обзиром на то да је Савјет министара у техничком мандату, он не би уопште требао да се изјашњава о томе. Али, ништа није искључено. Пошто у новембру истиче мандат и директору ОБА БиХ Осману Мехмедагићу, могуће је да ће министри из СДА и СзП-а покушати да прогурају та два именовања, што може само додатно да закомпликује политичке односе. При томе треба истаћи да министри из ХДЗ-а БиХ могу све да зауставе, јер за именовање и директора СИПА и ОБА мора да гласа и један министар из реда Хрвата - наводи извор “Гласа Српске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана