Ћулум: Боље да исламисте смјесте у Салаковац него у Ошве или Зеницу

Д. Момић, Ж. Домазет
Ћулум: Боље да исламисте смјесте у Салаковац него у Ошве или Зеницу

Бањалука - Министарство унутрашњих послова Републике Српске подржава приједлог министарке за људска права и избјеглице БиХ у техничком мандату Семихе Боровац да у мигрантски центар Салаковац код Мостара буду смјештене породице повратника са сиријског ратишта.

Директор Полиције РС Дарко Ћулум каже за “Глас Српске” да се изјава министарке Боровац вјероватно односила на супруге и дјецу држављана БиХ који су боравили на страним ратиштима. Он објашњава да је ријеч о осјетљивим категоријама о којима свака држава има обавезу да води бригу без обзира на то што је “глава породице” радикални елемент.

- Што се нас тиче, немамо ништа против да те осјетљиве категорије буду смјештене у Салаковац, као што немамо ништа против ни да они који су ратовали на страни радикалних исламиста у Сирији или неком другом свјетском жаришту, након што одговарају и одслуже казну за то, буду смјештени у Салаковац - каже Ћулум.

Према његовим ријечима, уколико повратници буду смјештени у Салаковац биће под сталним надзором за разлику од садашње ситуације када су под привременим надзором.

- Безбједносне службе кажу да оперативно покривају та лица након што се врате са ратишта и буду процесуирани, али када их упитате да ли их држе под сталним надзором, добијете негативан одговор. Велико је питање колико безбједносне службе имају капацитета да покривају та лица - каже Ћулум.

Он објашњава да је неко лице под сталним надзором када је смјештено у одговарајућој установи или ако је мета посебних истражних радњи, односно тајног праћења и прислушкивања, за што опет треба створити посебне законске услове како би суд могао да изда одобрење за тајно праћење.

- У сваком случају, боље је да буду смјештени у Салаковац, него да је један у Ошвама, други у Зеници, трећи на неком трећем мјесту и тако даље - каже Ћулум.

За разлику од њега, хрватски посланици у Скупштини Херцеговачко-неретванског кантона у петак су оштро реаговали да приједлог министарке за људска права и избјеглице.

Њих 16 су у отвореном писму министарки Боровац поручили да је њена изјава покушај дестабилизације безбједносног стања.

- Не требају нам ни мигранти које сад позивате да се из Тузле и Бихаћа преселе у Мостар, нити сљедбеници културе ратовања који би се према вашем политичком дјеловању требали доселити у Салаковац. Нама не требају ни као гости особе које су добровољно отишле за особама које су у Сирији убијале друге - наводи се у писму.

Тврде да ће се у име народа и грађана који су их бирали борити да се противзаконите намјере Боровчеве не остваре.

- Ми нисмо никакав полигон за експерименте које проводите и који нас доводе на руб сношљивости и толеранције - поручили су хрватски посланици у Скупштини ХНК-а.

Камп на граници

Према поузданим сазнањима нашег листа, представници Међународне организације за миграције (ИОМ) противе се намјери федералних власти на мигрантски камп направе у мјесту Дује у општини Добој Исток на самој граници са Републиком Српском.

- ИОМ заговара то да прихватни центри буду уз границу Европске уније, јер у овој организацији желе да мигранти цуре из БиХ према ЕУ - каже наш извор из ИОМ-а.

Грубеша: Боровчева није надлежна

Министар правде БиХ Јосипа Грубеше оштро је реаговао поводом најаве Семихе Боровац

- Семиха Боровац није надлежна за упућивање породица  бивших терориста у прихватни центар Салаковац, нити иза такве њене изјаве стоји Савјет министара БиХ. Недопустиво је да се у прихватни центар у сјеверном дијелу Града Мостара смјесте породице бивших припадника терористичке организације Исламске државе које се враћају из Сирије и Ирака. Не видим зашто би они или њихов смјештај били интерес државе БиХ - казао је Грубеша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана