Чубриловић: Српска не крши Дејтон, нема основа за дјеловање ОХР-а

Срна
Чубриловић: Српска не крши Дејтон, нема основа за дјеловање ОХР-а

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је вечерас да Српска не крши Дејтонски споразум и да нема разлога да се очекује да ће високи представник ући у процес суспензије њених функционера.

 

“Одакле та права високи представник треба да црпи? По ком међународном праву, закону или уставу то може да ради? Кажу да БиХ није протекторат, па ако није онда не могу да се тако понашају. Овдје је људима забрањивано право на рад”, истакао је Чубриловић.

Он је навео да је БиХ међународно призната и да то Српска не негира ни у закључцима усвојеним на посебној сједници Народне скупштине.

“Високи представник Валентин Инцко је у неколико извјештаја оквалификовао Републику Српску као реметилачки фактор у БиХ, а многе ствари изнесене у извјештају нису чињенице. И то може бити један од разлога што је одржана посебна сједница Народне скупштине”, рекао је Чубриловић за РТРС, наводећи да нико нема ништа лично против Инцка, већ је проблем његово понашање у одређеном периоду и представљање БиХ у УН.

Он је оцијенио да је Народна скупштина усвојила политички акт којим је прије свега изражена суверена воља народа Републике Српске, потврђена сувереност Српске у БиХ у оквирима Дејтонског споразума, државотворност и интегритет институција Републике Српске и препозната сложеност и озбиљност ситуације у којој се налази БиХ.

“Не може нико Народној скупштини да каже да не може да изнесе свој политички став. Порука и садржај закључака су засновани на Уставу и Дејтонском споразуму и сви позивају на поштивање Дејтонског споразума. То споре неки који себе сматрају врхунским тумачима одређених политичких рјешења у БиХ, а они нису дефинисани у Уставу”, каже Чубриловић.

На питање да ли се може очекивати да Тужилаштво БиХ покрене процесе против функционера Српске због закључака Народне скупштине, Чубриловић је рекао да за то нема разлога.

У закључцима Народне скупштине наведено је, подсјетио је Чубриловић, да Српска и Федерација БиХ морају сагледати ситуацију и разговарати о свим проблемима.

“Међутим, не можемо амнестирати улогу странаца и њихов одлучујући утицај у појединим стварима које су се овдје десиле”, рекао је Чубриловић.

На питање да ли ОХР који је пренио надлежности Српске на ниво БиХ треба и да их врати, Чубриловић је рекао да су многе ствари наметнуте и да се зна на који начин је то прихваћено и како може да буде враћено.

“Све заинтересоване стране, сва три народа, оба ентитета и сви парламенти који су усвајали наметнуте одлуке треба да усвоје нове одлуке које буду договорене. Морамо кренути путем договора. Овој земљи треба договор и сагласност најјачих политичких странака. Не може се одустати од договора. Морамо изградити културу компромиса. Многа рјешења неће угледати свјетлост дана ако не буде постигнут договор”, поручио је предсједник Народне скупштине.

Према његовим ријечима, БиХ се треба окренути слову и изворном Дејтонском споразуму.

“Устав је начелан, користи се на основу законских рјешења која су усклађена са њим. Треба видјети која су законска рјешења проистекла из њега и која су дала одређен степен функционалности ове државе и рада њених институција. Нико неће бити против онога што је боље, нити ће тражити мијењање онога што је добро”, додао је Чубриловић.

Говорећи о формирању власти на нивоу БиХ, Чубриловић је навео да вјерује да ће веома брзо бити успостављен нови Савјет министара.

“Вјерујем да су људи увидјели да је ово губљење времена за све и да треба формирати нови Савјет министара у наредних мјесец дана”, рекао је Чубриловић.

Он сматра да је усвајање годишњег националног плана за чланство у НАТО-у измишљен услов за формирање Савјета министара.

“Не би требало бити никаквог условљавања да се формира нови Савјет министара”, истакао је Чубриловић.

Он је одбацио спекулације да је посебна сједница Народне скупштине одржана због тога што већ 13 мјесеци није конституисана власт на нивоу БиХ.

“То неки желе да подведу под то. Нема једног основног разлога због којег је одржана сједница. Ни резолуција СДА није једини основ. Овдје су набројани проблеми који постоје и због којих БиХ није функционална земља”, нагласио је Чубриловић.

Чубриловић: Српска нуди договор за напредак и бољи живот

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је вечерас да Српска позива све стране и народе у БиХ да буду пронађена ефикаснија рјешења с циљем бољитка и напретка, те да је то порука са посебне сједнице парламента и закључака који су на њој усвојени, а не изазивање сукоба и дестабилизација.
“Тражимо договор у БиХ, а погрешна је перцепција да неко хоће рат. Не вјерујем да у БиХ постоје људи који желе некога увести у ратна дешавања или критична маса која то може урадити. У Српској ни код једног политичара и човјека ни у примисли нисам препознао ту идеју. На прагу смо Европе, морамо се понашати и размишљати другачије у односу на деведесете године прошлог вијека”, рекао је Чубриловић.

Он је истакао да би грађани од закључака усвојених на посебној сједници могли имати функционалнију државу и институције, више инвестиција, смањење неких непотребних административних капацитета и повећање капацитета у привреди.

“То би могао бити резултат договора послије ових закључака и да политичари у БиХ преузму потпуну одговорност за функционисање ове државе”, рекао је Чубриловић за РТРС.

Он је додао да нико у Српској није поменуо самоопредјељење, иако је то демократско право.

“Чуо сам само од Бошњака да Република Српска хоће отцјепљење. Нико то у Српској није рекао. Наш циљ су функционалније институције, више радних мјеста и веће задовољство грађана. Проблем је што у институцијама БиХ ради више од 23.000 људи и зато је потребно смањити администрацију, што мора бити предмет разговора”, истакао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, начин за договор у БиХ мора постојати и зато Српска нуди Федерацији БиХ разговор о сваком проблему који констатује нека од институција на обје стране, а да стручни људи дају рјешења.

“Укупна ситуација је захтијевала да треба сагледати стање у БиХ. На нивоу БиХ су конституисане разне институције. Оне за све године постојања нису ништа урадиле, а примјер је Комисија за концесије која није донијела ниједан документ од када постоји. Ово је отварање процеса. Не може се једним актом ријешити сва проблематика у БиХ”, нагласио је Чубриловић.

Он је оцијенио да има различитих тумачења Дејтонског споразума, те да би требало да сазрије свијест, прије свега, код политичара да дођу до јединственог тумачења.

“Без тога ћемо тешко покренути процесе напријед”, додао је Чубриловић.

Коментаришући изјаву предсједника СДА Бакира Изетбеговића да Српска посебном сједницом покушава да прикрије проблеме који су је снашли као што су неликвидност или одлазак младих, Чубриловић је рекао да је то његова још једна некоректна изјава.

“Као да све то што је набројао не постоји и у његовом народу и ентитету. Такве поруке се не уклапају у наше виђење ситуације. Ми констатујемо да има проблема и овим закључцима се позивају двије стране у БиХ на разговор и идентификовање и рјешавање проблема”, истакао је Чубриловић.

Он је поновио да у Српској функционишу све институције, те да је то једини организациони дио БиХ гдје све ради несметано.

“Република Српска има проблем нефункционисања заједничке државе јер су блокиране неке инвестиције које могу да значе бољитак за све грађане у БиХ”, додао је Чубриловић.

Коментаришући чињеницу да посланици ПДП-а и СДС-а нису гласали за закључке, Чубриловић је рекао да је важно да су их подржала 53 посланика, те да нико није гласао против - ни опозиција ни бошњачка страна.

“Речено је да је раније грешака било на свим странама. /Предсједник СНСД-а/ Милорад Додик понудио је опозицији да се усагласе са актом и није тачно да није било времена за то. Није Додик предлагач акта, већ клубови посланика владајуће већине у Народној скупштини и не знам зашто се све адресира на њега”, истакао је Чубриловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана