Чубриловић: Не прихватам начин на који сам смијењен

Срна
Чубриловић: Не прихватам начин на који сам смијењен

Бањалука - Предсједник бањалучког Градског одбора ДНС-а Недељко Чубриловић рекао је вечерас да не прихвата начин на који је смијењен са позиције замјеника предсједника странке, јер људи који су тек ушли у ДНС остварују своје интересе на терет партије.

Обраћајући се вечерас на састанку чланству ДНС-а Бањалука, Чубриловић је оцијенио да је настала ситуација умногоме отежала преговоре ДНС-а у формирању власти како у Републици Српској тако и БиХ.


“Односе у руководству пореметили су неки којима није стало до странке и који су мислили да преко новца могу све да рјешавају, па тако и питање односа унутар једне политичке опције и свог статуса у тој политичкој опцији”, истакао је Чубриловић.

Чубриловић је рекао да као легалиста уважава сваку одлуку Предсједништва и Главног одбора странке, али да није могао да прихвати да поднесе оставку након образложења која су представљена на сједници Предсједништва ДНС-а.

Он је навео да лидер ДНС-а Марко Павић има право да мијења свог замјеника, али да није тачан разлог који је наведен за његову смјену, а имао је везе са смјеном кадрова ДНС-а, те да због тога није поднио оставку.

Чубриловић је изразио жаљење што се све ово дешава у предвечерје предлагања предсјеника Народне скупштине Републике Српске и конституисања органа парламента.

“Жао ми је што смо и коалиционе договоре на овај начин некако угрозили и жао ми је што смо сигурно угрозили статус ДНС-а у будућим прегововорима за креирање власти на нивоу БиХ и Републике Српске”, навео је Чубриловић.

Он је подсјетио да је ДНС прије кампање потписао коалициони споразум са партнерима са којима заједно дјелује више од 20 година и да су неки то поштовали, а неки нису.

“Нисам се огријешио ни о Статут ДНС-а, нити о члана странке, ни као професионалац на радном мјесту посланика и предсједника Народне скупштине Републике Српске и ни у било ком сегменту политичког и друштвеног живота у Српској”, рекао је Чубриловић.

Он каже да се не бори да буде замјеник у оваквој организацији без обзира како ће се ствари одвијати, те да прижељкује да ДНС превазиђе ову кризу.

“Прижељкујем да имплементирамо резултате које смо заједно реализовали на протеклим изборима и да се људи који имају утицаја на предсједника Павића приведу разуму и да људима који много више знају шта је политика и шта су циљеви ДНС-а препусте одлуче како да се настави даље. У том случају странка може да остане јединствена и да заједно наступимо пред коалиционим партнерима”, рекао је Чубриловић.

Он је захвалио чланству ДНС-а Бањалука на подршци и интересовању и изразио очекивање да ће сутрашња констититутивна сједница Народне скупштине бити завршена на достојанствен начин, без обзира ко буде предсједник парламента, јер је то воља већине као у свим демократским земљама.

“Не треба да реагујемо ако то не будем ја. Морамо бити мирни, савјесни, одговорни према онима који су нам дали повјерење да се нађемо у ситуацији да обављамо важне функције и дужности у Српској. То треба да нам буде виши интерес. Република Српска је прије свега и изнад свега”, рекао је Чубриловић.

На састанку су чланови бањалучког ДНС-а дали подршку Чубриловићу и затражили да одлука о његовој смјени буде повучена. Од предсједника странке Марка Павића затражено је да нормализује односе у странци, а ако не може, да мандат да на располагање органима странке.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана