Човић: Прављење “вјештачке власти” довело би до блокирања процеса

Срна
Човић: Прављење “вјештачке власти” довело би до блокирања процеса

САРАЈЕВО - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да је изборни резултат СНСД-а незамјењив и да би евентуално прављене “вјештачке власти” на нивоу БиХ могло да доведе до блокирања процеса.

Човић је рекао да су за њега ствари једноставне и да се, ако се стварно жели наћи рјешење и прилагоди језик са лидером СНСД-а Милорадом Додиком, то може учинити.

“То сам као став пренио и својим саговорницима. Резултат који је остварио СНСД је незамјењив”, рекао је Човић и поновио да је српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић добила 100.000 гласова више од других кандидата, а да Додик има већину у Народној скупштини Републике Српске.

Он је додао да је могуће направити “вјештачку власт” али да се боји да би то довело до блокирања процеса у тренукту када се ишчекује кандидатски статус и да опет неће ништа функционисати.

“Ми желимо да нова власт буде у стању упућивати стотине закона Парламентарној скупштини БиХ и ентитетским парламентима гђе ћемо се понашати као коалиција”, рекао је Човић за “Вечерњи лист”.

Он је навео да му је европски комесар за проширење Оливер Вархељи рекао да гарантује да ће БиХ до краја године имати кандидатски статус уколико се формира Влада Федерације БиХ, Савјет министара, усвоји буџет и на дневни ред ставе европски закони.

Човић је додао да је са СДА “пукло” јер је ова странка изиграла Мостарски споразум из 2020. године који је овјерен уз медијацију међународне заједнице.

“Није стало само на томе, него је то грубо кршење потписаног споразума, односно изигравање договора сјевсно са њихове стране пренесено у јавност, на друштвеним мрежама, што се пренијело и на неповјерење између бошњачког и хрватског народа у ФБиХ”, додао је Човић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана