Човић: Наредне седмице очекујем договор о Изборном закону, темељ повјерења Бошњака и Хрвата

ГС
Човић: Наредне седмице очекујем договор о Изборном закону, темељ повјерења Бошњака и Хрвата

МОСТАР - Изборни закон је симболична, али врло битна ствар у односима Хрвата и Бошњака коју морамо завршити, сматра предсједник ХДЗ-а и замјеник предсједавајућег Дома народа БиХ Драган Човић.

Додаје када се ријеши ово питање, у шта је увјерен, то ће бити тек основа за повратак повјерења између два народа.

-Нама у том контексту треба реформски план за ФБиХ, али и за БиХ - изјавио је Човић за Фену.

Према његовим ријечима, политичким представницима Хрвата и Бошњака потребан је јасан план тога шта желе остварити у наредних четири или пет година.

-Наравно да је то очување БиХ као цјеловите државе и европски пут БиХ, али требамо видјети што ћемо реформисати у економском, социјалном смислу. Како направити искораке и ову земљу учинити функционалнијом. Мислим да је то одговорност странака и страначких лидера који имају изборни легитимитет. То је круцијално и преважно и ја ћу се трудити дугорочно направити атмосферу за то. Начин како радимо данас на федералном па и на кантоналном нивоу, није добар. Морамо имати заједничке планове и циљеве у ФБиХ, а онда ће се то пренијети и на цијелу БиХ. То је једини начин да убрзано изиђемо из ове кризе, једном синергијом хрватских и бошњачких странака - истиче Човић.

Разговоре које је имао протеклог дана у Бриселу оцијенио је врло успјешним, јер је, како каже, на њима успио да подстакне „заинтересованост посланика и руководства Европског парламента за ситуацију у БиХ, а посебно за реформу изборног законодавства, као предуслова за одржавање избора идуће године“.

-Драго ми је што сам се увјерио да сви моји саговорници потпуно разумију односе у БиХ и проблеме које треба ријешити. Сви се слажемо да је дошло вријеме да и Европски парламент, уважавајући све различитости које постоје у ставовима унутар њега, изгради позитиван однос према процесима у БиХ и помогне да се створи једна боља атмосфера -каже Човић,.

Он идуће седмице очекује нову посјету БиХ америчко-европских посредника у преговорима о изборној реформи Метјуа Палмера и Ангелина Ајхорст.

-Тада би се требали привести крају ови наши разговори, бар у оним моделима који се тичу Предсједништва и Дома народа те кредибилности изборног процеса, односно техничких измјена Изборног закона. Вјерујем у могућност договора, али морамо разумјети што су приоритети и какве уступке међусобно требамо направити да они буду сукладни Уставу, а да релаксирају односе у БиХ - поручује Човић.

Додаје како ће он прије најављеног доласка Палмера и Ајхорста, вјеројатно у наредних неколико дана, настојати организовати састанак странака из ФБиХ како би покушали приближити одређена стајалишта.

-Вјерујем да је уз мало напора и добре воље могуће постићи договор, створити амбијент да се идуће године нормално организују избори, а очува БиХ на евроатлантском путу. Много тога ће бити јасније крајем идуће седмице, када ће се разговори у овој фази дефинитивно завршити. Ако будемо успјешни, онда је за очекивати да већ у првом или другом мјесецу наредне године та рјешења усвојимо и у парламентарној процедури - закључује Драган Човић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана