Броћета: Ријешити питање узурпације српске земље

Срна
Броћета: Ријешити питање узурпације српске земље

САРАЈЕВО - Делегат српског народа у Дому народа Парламента ФБиХ Горан Броћета рекао је Срни да је на српској земљи у селу Липа у Унско-санском кантону направљен мигрантски центар и да од посјете министра безбједности у Савјету министара Селме Цикотића том кантону очекује да ће бити пронађена конкретна рјешења за процес ширења миграната и узурпацију те српске земље, као и спријечен њихов прелазак у Ливањски кантон.

"Очекујем да ће Цикотићева посјета коначно бити од неког значаја и да ће имати ефекта, да неће бити протоколарна, као што смо навикли, и да ће БиХ коначно наћи одговор када је ријеч о рјешавању мигрантске кризе и једног од горућих проблема који данас притиска БиХ, а поготово Унско-сански кантон и мјеста гдје су Срби некада живјели", истакао је Броћета.

Он је напоменуо да су и раније упозоравали да се уопште не води рачуна о безбједности мигрантских центара и да су "илегални мигранти слободнији од домицилног становништва", те да је њихов долазак унио додатни страх за малобројнно српско становништво.

"Мигрантима је пуштено на вољу да се шетају слободно куда они замисле, улазе у српске посједе, напуштене куће и проваљују у њих. Ту траже алтернативе за преноћиште, износе ствари. Све то, не само да додатно успорава повратак српског становништва у ове општине, него уноси страх међу постојеће становништво, које још ту живи и даје им за право да поново размишљају о напуштању својих огњишта", нагласио је Броћета.

Министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић изјавио је Срни да сутра почиње дводневну посјету Унско-санском кантону како би на лицу мјеста сагледао ситуацију у овом дијелу БиХ, који је бременит проблемима са мигрантима.

Власти и становници Унско-санског кантона тврде да су на удару миграната и да власти на нивоу БиХ нису ништа предузеле да буде ријешен овај проблем, те да највеће посљедице мигрантске кризе трпи управо овај кантон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана