Бирачко мјесто као инфективна клиника

Дарко Момић
Бирачко мјесто као инфективна клиника

БАЊАЛУКА - Централна изборна комисија БиХ послала је захтјев свим локалним заједницама у којем тражи да размотре могућност набавке материјално-техничких средстава за заштиту од ширења вируса корона потребних за спровођење избора.

ЦИК у захтјеву подсјећа да је Изборним законом БиХ прописано да су сви органи власти на свим нивоима обавезни да помажу органима надлежним за спровођење избора. Уз захтјев је достављена и спецификација потребних средстава па је, између осталог, наведено да је потребно 176.000 маски за лице и исто толико пари рукавица, затим 141.000 комада тоалет папира, 70.400 папирних убруса, 42.650 комбинезона за једнократну употребу, као и одређене количине сапуна, средстава за дезинфекцију, бесконтактних топломјера и осталих средстава. Оно што је спорно је да је идентичан захтјев упућен свим начелницима и градоначелницима без прецизног образложења које количине средстава за заштиту од ширења вируса корона су потребне свакој локалној заједници.

Исти захтјев су тако добили и Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке, у којој има скоро 200.000 бирача и Милка Иванковић, начелница Источног Дрвара, у којем гласа свега око 200 бирача.

Први човјек Бањалуке Игор Радојичић каже да у низу грешака и проблема које је ЦИК направио ово представља један нови бисер. Он додаје да су четири земље у региону спровеле изборе у протеклих пар мјесеци и да смо сви могли да видимо како су текли избори усљед епидемије.

- Једино је ЦИК наложио да се примјењују мјере као на клиници за инфективне болести. По ономе што ЦИК тражи, чланови бирачких одбора требало би да носе комбинезоне као на клиници. То је потпуно нерационално и представља још једну пријетњу одржавању избора - каже Радојичић.

Према његовим ријечима, захтјев да буде набављена опрема који је упућен свим локалним заједницама подразумијева десетине милиона марака нових трошкова и спровођење процеса јавних набавки.

- За то не постоји ни новац, а већи проблем је што те робе нема на тржишту. Све ово може ЦИК-у, оваквом какав је, представљати још једно образложење да изборе уопште не одржи. Надам се да то неће бити тако, јер би сигурно заслуживало покретање одговорности - каже Радојичић.

С друге стране, предсједник ЦИК-а БиХ Жељко Бакалар прецизира да је ЦИК захтјев упутио Савјету министара, ентитетским владама, Влади Брчко дистрикта и свим локалним заједницама.

- Усљед епидемије појавила се потреба за додатним средствима за спровођење избора која нису планирана буџетом ЦИК-а. Зато смо се свима обратили са основним захтјевом, а ми ћемо припремити за сваку локалну заједницу посебно колико сматрамо да им је потребно заштитне опреме и средстава - каже Бакалар.

На питање да ли одржавање избора може да буде доведено у питање уколико не буду набављена заштитна средства, Бакалар каже да избори не би требало да дођу у питање.

- Али могу да дођу у питање животи грађана и особа које спроводе изборни процес и зато сам увјерен да ће заштитна средства и опрема бити набављени - каже Бакалар.

 

Нејасно и непрецизно

 

Начелник Сокоца Милован Бјелица каже да је добио захтјев ЦИК-а, али да није ништа одговорио зато што је захтјев нејасан и непрецизан.

- Добили смо спецификацију у којој је наведено да је потребно 176.000 маски и рукавица и више од 42.000 комбинезона, али нисмо добили колико је потребно за Соколац, нити колико средстава је за то потребно - каже Бјелица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана