Свечано отворена бањалучка џамија Арнаудија (FOTO)

Срна
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - У Бањалуци је данас свечано отварена обновљена џамија Арнаудија, за чију обнову је издвојено око шест милиона КМ.

Министар културе и туризма Турске Мехмет Нури Ерсој, који је изасланик турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, рекао је данас на свечаности отварања џамије Арнаудије у Бањалуци да ће Турска учинити све на јачању веза са БиХ и да одржи мир и стабилност на Балкану.

Ерсој је изразио задовољство због данашњег отварања обновљене џамије Арнаудије.

"Балкан и БиХ имају велики значај у историји и култури", истакао је Ерсој.

Поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић рекао је да је ово данас велики догађај и да је џамија уточиште добрих људи вијековима.

"Ово је наше заједничко насљеђе над којим нам ваља бђети", истакао је Кавазовић и изразио наду да ће ова обнова оснажити међуљудске односе и освијетлити пут боље будућности.

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Севлид Хуртић рекао је да је Арнаудија поново заблистала у аутентичном облику и додатно украсила прелијепи град на Врбасу.

"Отварањем ове џамије снажно његујемо насљеђе и духовне вриједности", нагласио је Хуртић и захвалио Вакуфској дирекцији Турске која је највећим дијелом финансирала обнову ове џамије, као и турском предсједнику Ердогану.

Муфтија бањалучки Исмаил Смајловић рекао је на свечаности отварања џамије Арнаудије да су рамазан, Васкрс и Песах били прилика за посебно исказивање поштовања према другима и другачијима и нагласио да треба унапређивати доброчинство и богобојажљивост.

"Најбољи међу нама је онај који је најкориснији људима", истакао је Смајловић и захвалио органима власти који су дали потребне дозволе за обнову.

Он је нагласио да разборите особе треба да буду најодговорнији чувари лијепога у свијету.

Поводом отварања џамије Арнаудије прочитана је честитка бискупа бањалучког Жељка Мајића у којој је истакао да је сваки вјерски објекат кућа молитве гђе се вјерници хране ријечима Божијим.

A group of men sitting in chairsDescription automatically generatedСвечаности су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, као и турски министар културе и туризма Мехмет Нури Ерсој, који је изасланик предсједника Реџепа Тајипа Ердогана.

На свечаности су били и потпредсједник Владе Републике Српске Ален Шеранић, потпредсједник Српске Ћамил Дураковић, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, велики број вјерника, као и представника из дијаспоре и Турске.

A group of people outside a buildingDescription automatically generated

Арнаудија је изграђена у класичном османлијском стилу, као и џамија Ферхадија, а стилским и типолошким карактеристикама припада групи једнопросторних џамија са куполом и три куполице.

Истиче се складним пропорцијама и обликом, те масивним каменим турбетом. Улаз у турбе је из саме џамије.

A group of women sitting in a crowdDescription automatically generated

Полицијска управа Бањалука данас је предузела појачане мјере безбједности, те је у више улица саобраћај обустављен од 7.00 часова, а забрана ће трајати све док буде потребно.

Забрањен је и рад од 7.00 до 17.00 часова угоститељским објектима у близини Арнаудије.

Повезане вијести:

На отварању Арнаудије Додик, Цвијановићева, Вишковић и Станивуковић

Отварање Арнаудије: Срушена прије тачно 31 годину

Гдје ће данас све бити обустављен саобраћај у Бањалуци

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана