Додик: Односи Бањалуке и Сарајева можда на најгорем нивоу

GS
Foto: Arhiva

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да предсједавајући Предсједништва БиХ Денис Бећировић износи лажи на рачун Републике Српске и да се са њим не може отворити никакав дијалог, оцијенивши да је ситуација у БиХ катастрофална.

Додик је истакао да су односи између Бањалуке и Сарајева можда на најгорем нивоу и да је мир једина вриједност за коју се залаже.

На питање како градити заједничку будућност ако Бећировић стално шири неистине о Српској и њеном руководству, Додик је рекао да то и јесте суштинско питање и да је Бећировић "обичан лажов".

Он је напоменуо да нису тачне тврдње Бећировића да говори у име БиХ већ да је иза свега тога лаж, као што је лаж и све што каже.

"Он је тип који у себи има доста патолошког, не можете да отворите никакав дијалог, не можете ништа да учините. Он има неку своју причу, своју истину. Не треба заборавити да је писао да су Срби извршили неколико геноцида још и прије 100 година над Бошњацима, што никаква наука не може да верификује као научно доказане чињенице", рекао је Додик.

Али, додао је, није само Бећировић проблем, већ и то то што чини Златко Лагумџија и Елмедин Конаковић који препричава заједничке састанке.

"Тачно је да сам дошао и рекао хоћемо људи да наставимо даље? Хоћемо, али прво морамо да завршимо оно што смо договорили. Јесмо се договорили да ћемо мијењати Централну изборну комисију? Јесмо. Хоћемо ли ово урадити? Они ћуте. Хоћемо ли усвојити буџет који смо договорили? Хоћемо. Хајде онда ове двије тачке и ЦИК и буџет да завршимо. А он из тога направи да нешто није дао", појаснио је Додик.

Додик је навео да је договорено да буде усвојен буџет али да се не усваја јер не могу да се распореде средства од акциза која су на рачунима индиректних пореза.

"Наравно, прво ћемо то да подијелимо, па да можемо усвојити буџет. Али ви то нећете, то је друга ствар. Онда не можемо ни буџет да усвојимо. Све је то повезано. А они упорно настоје нешто да криве", рекао је Додик новинарима у Добоју.

Додик је додао како види да је Конаковићу који има ударце јавности крив предсједник Србије Александар Вучић, па и он, зато што га повезују са неким стварима.

"Не знам да ли је то истина или није, то ће на крају неко показати. Желим да вјерујем да није повезан са тим кланом, али то није начин на који можеш да побјегнеш од тога. Није теби ни Додик, ни Вучић, ни било ко други држао кишобран кад си то радио или ниси радио. Пусти нас на миру. Да би то избјегли, они то пребацују на нас", каже Додик, а преноси Срна.

Додик је напоменуо да у БиХ данас нема Уставног суда, усвојеног буџета, да неименовани странац доноси законе, да не функционише Дом народа зато што су Бошњаци блокирали јер не желе да поштују дневни ред.

"Оставимо политици да рјешава политичка питања, а живот нормално нек тече у оквиру Босне која је састављена од два ентитета, три конститутивна народа и нико ником не смета", закључио је Додик, преноси Атв.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана