Вишковић: Повезивање Бањалуке и Београда ауто-путем пројекат од националног интереса

GS
Вишковић: Повезивање Бањалуке и Београда ауто-путем пројекат од националног интереса

Један од кључних инфраструктурних пројеката од националног интереса је повезивање Бањалуке и Београда ауто-путем и на то сам за шест година, колико сам на челу Владе Републике Српске, највише поносан, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, говорећи о шестогодишњем предсједавању Владом Републике Српске.

- Када тај пројекат буде завршен, то бих ставио на прво мјесто. Ту су и хидроцентрале, соларне електране, болнице, веће пензије - рекао је Вишковић.

Како је рекао, када посматра ових шест година, само је 2019. година била нормална, односно да није било неких криза. Вирус корона истиче као најтеже искуство и каже да је могао и претпоставити да ће се тако нешто десити, не би никада ни сјео на то мјесто.

- Само за 2019. годину можемо рећи да је била нормална, да се посветите послу како треба. Све остале године су биле такве да радите ствари изнуђено, наметнуто, неочекивано. Највише сам поносан што смо успјели у овом ровитом времену, свјетских криза, вируса корона. Преживјели смо, успјели смо да превазиђемо многе проблеме - истакао је Вишковић за бањалука.нет.

Истиче да се тренутно граде Дабар, Бистрица, Мрсово.

- И нећу да прескочим Бук Бијелу, без обзира на опструкције које долазе од Сарајева. Ми од тог пројекта нећемо одустати никад - додаје премијер.

Присјећа се да када су те 2019. године најавили просјечну плату од 1.000 КМ, да су били предмет исмијавања, а да је она данас 1.392 КМ, те да су пензије повећане за 70% одсто у шест година.

- Постигли смо највећу запосленост од постојања Републике Српске. Имамо рекордну запосленост. Често нам се импутира мали број страних инвестиција. И могу се дјелимично сложити. Али опет не кривицом Републике Српске, него општог амбијента у БиХ - каже Вишковић и додаје да и у таквом амбијенту постоји значајан број страних инвеститора.

Ипак, уз захвалност страним инвеститорима, додаје да је првенствено захвалан домаћим привредницима који овдје раде и улажу.

- Али то смо радили заједно. Влада Републике Српске у ових шест година улаже 400 милиона марака сваке године у нашу привреду. И то искључиво у реалном сектору. Једини у регији имамо закон о подстицајима на повећање плата, наше пореске стопе су најстимулативније у читавој регији. И на то сам поносан. Поред свих тих олакшица успијевамо да преживимо. Поред свих притисака којима нам се забрањује приступ на финансијским тржиштима, банкама с већинским страним капиталом - каже премијер.

Истиче и улагања у болнички сектор, те подсјећа да је у току пресељење са старе локације у нову болницу у Добоју, изградња болнице у Требињу, да су изграђене болнице у Бијељини и Источном Сарајеву.

- Наш Клинички центар у Бањалуци. Како је изгледао прије шест година, а како данас - пита он.

На констатацију да изгледа боље, али да је видљив мањак кадра, каже да је то дјелимично тачно јер је данас на субспецијализацијама и усавршавању рекордан број доктора.

- Нема болнице у Републици Српској која данас нема десетине или стотине младих доктора који су на специјализацијама. Прије само неколико година добити специјализацију било је веома тешко. Према томе, долазе нова опрема, нови људи, нове методе, нове дијагностике. Некад можете купити неки апарат, можда и најсавременији, али морате имати човека који ради с тим апаратом - каже Вишковић.

На питање за чим жали, истиче чињеницу што ових пет година није било као 2019. година, те је увјерен да би постигли бар пет пута више.

- Нисмо имали амбијент, него смо морали рјешавати ствари које не зависе од нас. Имали смо двоцифрену инфлацију. Јесу ли премијер и Влада криви за то или је то дошло као посљедица нечег на шта не можемо да утичемо? Нисмо ми криви за рат у Украјини. Јесмо ли платили цијену тог рата? Јесмо, и плаћамо и данас - истиче.

Тачно је, како каже, да у прва четири мјесеца ове године имамо пад извоза, али додаје да то није кривица Владе Српске, него посљедица сукоба у Украјини.

- Имате смањену економску моћ земаља које су наши највећи спољнотрговински партнери. Њемачка има највећу кризу од Другог свјетског рата, па како онда да повећамо извоз у Њемачку кад они сами имају своје проблеме. И не само Њемачка, него читава Европа. Ми као мала економија увијек зависимо од дешавања на великој сцени, али некад имамо и предност за то што смо мали. Нисмо рањиви као ти велики - каже предсједник Владе.

На крају, каже да не може ништа посебно истаћи, али понавља да кад више не буде на овом мјесту или у политици уопште, да ће бити поносан да прође ауто-путем од Бањалуке до Београда, као и на хидроелектрану Бук Бијела, о којој се, како је рекао, говори од када је рођен.

- Ништа нисам мање поносан и на нашу привреду, на наше људе, на наше раднике. Наши људи су вриједни, наши људи су паметни и радни. Кад би нас мало пустили да се бавимо својим животом, сигурно да бисмо били много јачи и много више вољи него многи око нас. Мислим да се БиХ и намјерно и свјесно држи мало у раљама. Да нам се не дозвољава да продишемо пуним плућима. Били сте свједоци да кад се политички лидери нешто договоре, онда се неко умијеша и то развали. Морате увијек имати нешто за поткусуривање. Кад вам не иде у Украјини, Гази или Авганистану, можете тренирати строгоћу овдје. Али добро, Боже мој. Надам се да ће и то проћи и да ће све то једног дана бити сутра - закључио је Вишковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана