Путин положио заклетву и започео нови мандат

Srna
Foto: Sputnik

МОСКВА - Предсједник Русије Владимир Путин положио је заклетву на инаугурацији у Москви, чиме је ступио на дужност и започео нови мандат на тој функцији.

"Заклињем се да ћу приликом вршења овлашћења предсједника Руске Федерације поштовати и чувати људска права и слободе и права и слободе грађана, да ћу поштовати и бранити Устав Руске Федерације, чувати суверенитет и независност, безбједност и цјеловитост државе и да ћу вјерно служити народу", рекао је Путин приликом полагања заклетве у свечаној сали руског Кремља.

Церемонији присуствује више од 2.500 гостију, међу којима су чланови владе, посланици Државне думе и Савјета Руске Федерације, руководиоци предсједничке администрације, судије Уставног суда, те представници дипломатског кора и познате личности.

Грађани Русије потврдили су својим гласањем на предсједничким изборима у Русији да земља иде у правом смјеру, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.

Путин је након полагања заклетве на церемонији инаугурације у Москви рекао да је сигуран да ће он и грађани заједно превазићи тежак период, постати још јачи и да ће успјети да остваре даљи развој земље.

"Урадићу све што је у мојој моћи како би оправдао ваше повјерење", поручио је Путин.

Он је подсјетио да резултати рада државе зависе од јединства народа.

Путин је обећао да ће наставити да брани народ и у наредним годинама.

"У тексту заклетве председника наводи се да је потребно бранити Русију", истакао је Путин.

Он је подсјетио да је функција предсједника велика дужност и да је бранио Русију и претходних година.

"У овом свечаном тренутку када ступам на дужност предсједника желим да се захвалим грађанима Русије у свим областима. Желим да се поклоним учесницима специјалне војне операције, који се боре за отаџбину", нагласио је Путин.

Он је нагласио да ће судбину Русије увијек одређивати и о њој одлучивати сама Русија за наредна поколења.

"Заједништво милиона људи једне земље је огромна снага. Ја ћу бранити национални интерес Русије, увјерен сам да ћемо достојанствено савладати овај тешки период.

Наши преци су успијевали да постигну велике ствари, јер су на прво место стављали отаџбину. Њихови подвизи нас надахњују и данас. Ми смо јединствен и велики народ и заједно ћемо превазићи све препреке. Заједно ћемо побиједити", поручио је Путин.

Он је истакао да ће Русија наставити да јача односе са свим земљама које у Москви виде као партнере, а то је већина земаља свијета.

Путин је нагласио да је Москва и даље спремна за дијалог са Западом.

Према његовим ријечима, разговор о стратешкој стабилности и безбједности је могућ, али само на равноправној основи.

"Наставићемо да радимо на стварању мултиполарног свијета", додао је Путин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана