Biračko mjesto kao infektivna klinika

Darko Momić
Biračko mjesto kao infektivna klinika

BANjALUKA - Centralna izborna komisija BiH poslala je zahtjev svim lokalnim zajednicama u kojem traži da razmotre mogućnost nabavke materijalno-tehničkih sredstava za zaštitu od širenja virusa korona potrebnih za sprovođenje izbora.

CIK u zahtjevu podsjeća da je Izbornim zakonom BiH propisano da su svi organi vlasti na svim nivoima obavezni da pomažu organima nadležnim za sprovođenje izbora. Uz zahtjev je dostavljena i specifikacija potrebnih sredstava pa je, između ostalog, navedeno da je potrebno 176.000 maski za lice i isto toliko pari rukavica, zatim 141.000 komada toalet papira, 70.400 papirnih ubrusa, 42.650 kombinezona za jednokratnu upotrebu, kao i određene količine sapuna, sredstava za dezinfekciju, beskontaktnih toplomjera i ostalih sredstava. Ono što je sporno je da je identičan zahtjev upućen svim načelnicima i gradonačelnicima bez preciznog obrazloženja koje količine sredstava za zaštitu od širenja virusa korona su potrebne svakoj lokalnoj zajednici.

Isti zahtjev su tako dobili i Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, u kojoj ima skoro 200.000 birača i Milka Ivanković, načelnica Istočnog Drvara, u kojem glasa svega oko 200 birača.

Prvi čovjek Banjaluke Igor Radojičić kaže da u nizu grešaka i problema koje je CIK napravio ovo predstavlja jedan novi biser. On dodaje da su četiri zemlje u regionu sprovele izbore u proteklih par mjeseci i da smo svi mogli da vidimo kako su tekli izbori usljed epidemije.

- Jedino je CIK naložio da se primjenjuju mjere kao na klinici za infektivne bolesti. Po onome što CIK traži, članovi biračkih odbora trebalo bi da nose kombinezone kao na klinici. To je potpuno neracionalno i predstavlja još jednu prijetnju održavanju izbora - kaže Radojičić.

Prema njegovim riječima, zahtjev da bude nabavljena oprema koji je upućen svim lokalnim zajednicama podrazumijeva desetine miliona maraka novih troškova i sprovođenje procesa javnih nabavki.

- Za to ne postoji ni novac, a veći problem je što te robe nema na tržištu. Sve ovo može CIK-u, ovakvom kakav je, predstavljati još jedno obrazloženje da izbore uopšte ne održi. Nadam se da to neće biti tako, jer bi sigurno zasluživalo pokretanje odgovornosti - kaže Radojičić.

S druge strane, predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar precizira da je CIK zahtjev uputio Savjetu ministara, entitetskim vladama, Vladi Brčko distrikta i svim lokalnim zajednicama.

- Usljed epidemije pojavila se potreba za dodatnim sredstvima za sprovođenje izbora koja nisu planirana budžetom CIK-a. Zato smo se svima obratili sa osnovnim zahtjevom, a mi ćemo pripremiti za svaku lokalnu zajednicu posebno koliko smatramo da im je potrebno zaštitne opreme i sredstava - kaže Bakalar.

Na pitanje da li održavanje izbora može da bude dovedeno u pitanje ukoliko ne budu nabavljena zaštitna sredstva, Bakalar kaže da izbori ne bi trebalo da dođu u pitanje.

- Ali mogu da dođu u pitanje životi građana i osoba koje sprovode izborni proces i zato sam uvjeren da će zaštitna sredstva i oprema biti nabavljeni - kaže Bakalar.

 

Nejasno i neprecizno

 

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica kaže da je dobio zahtjev CIK-a, ali da nije ništa odgovorio zato što je zahtjev nejasan i neprecizan.

- Dobili smo specifikaciju u kojoj je navedeno da je potrebno 176.000 maski i rukavica i više od 42.000 kombinezona, ali nismo dobili koliko je potrebno za Sokolac, niti koliko sredstava je za to potrebno - kaže Bjelica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana