ЦИК изборе расписује у наредна два дана

Независне
ЦИК изборе расписује у наредна два дана

САРАЈЕВО - Колегијум Централне изборне комисије БиХ данас би требало да одлучи када ће бити одржана сједница ЦИК-а на којој ће бити донесена одлука о расписивању локалних избора, који ће бити одржани у октобру ове године.

Истовремено, на сједници Савјета министара БиХ, која је заказана за данас, министри би требало да разматрају измјене и допуне Изборног закона БиХ које је предложило Министарство правде БиХ.

Како незванично сазнају "Независне новине", ради се о измјенама Изборног закона БиХ који предлаже ХДЗ, али које немају подршку, посебно ХДЗ-ових партнера из Федерације БиХ, тако да је вјероватно да те измјене неће бити усвојене.

Да би ове измјене и допуне биле усвојене потребан је глас најмање једног бошњачког министра, што је ипак тешко очекивати с обзиром на то да су у неколико наврата до сада истицали да немају ништа против онога што је наметнуо Шмит.

Што се тиче расписивања избора, такође према незваничним информацијама, они ће бити расписани најдаље до 9. маја, и од тада почињу да теку изборни рокови за пријављивање политичких партија, достављање кандидатских листа итд.

"Имамо усвојене подзаконске акте за ове изборе, готово све осим оних најбитнијих, а то је одлука о расписивању избора, временски план, одлука о броју бирача и морамо заклетву да дамо прије него што распишемо изборе, а то планирамо на наредној сједници. А све договоре у вези с тим ћемо имати на колегијуму који предлажем да буде у уторак", рекла је Ирена Хаџиабдић, предсједница ЦИК-а, на посљедњој сједници која је одржана у петак.

На тој сједници ЦИК је измијенио десетине правилника и упутстава, а све с циљем да их усклади с измјенама и допунама Изборног закона БиХ које је наметнуо Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје за високог представника.

Између осталог донесене су одлуке о форми и садржају гласачког листића, броју чланова изборне комисије основне изборне јединице, а усвојена је и одлука о висини накнада за рад чланова изборне комисије основне изборне јединице у БиХ.

На сједници ЦИК-а било је говора и о избору администрације, тачније предсједника и замјеника предсједника бирачких одбора. Тај посао до сада је био у надлежности локалних изборних комисија, међутим након наметања Изборног закона од стране Шмита, та надлежност пребачена је Централној изборној комисији БиХ која ће половином маја расписати конкурс за око 5.000 таквих позиција.

ЦИК је усвојио и Приједлог упутства о спровођењу пилот-пројекта на локалним изборима 2024. године уз употребу изборних технологија, када је истакнуто да су у плану четири пилот-пројекта захваљујући донаторима те да је план да се "пилотирају пројекти" на око 10 одсто бирачких мјеста.

У плану су три основна пилот-пројекта те видео-надзор, у случају да се добију средства за то с обзиром на то да за тај дио пројекта није било донатора. Европска унија финансираће пројекте аутентификације бирача и трансмисију резултата, док ће оптичке скенере и аутоматско бројање гласачких листића финансирати УСАИД, док ће ОСЦЕ уз помоћ појединих амбасада финансирати пројекат биометријске идентификације бирача.

С обзиром на то да ће ЦИК у наредни дан или два расписати локалне изборе, кључно је питање да ли ће партије, посебно оне владајуће у Републици Српској, учествовати на тим изборима јер је Народна скупштина Републике Српске усвојила Изборни закон РС, а бројни званичници из Српске тада су рекли да ће Српска сама спровести изборе на својој територији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана