Пред министрима важан документ: Посљедња шанса за Изборни закон БиХ

Маријана Миљић Б.
Пред министрима важан документ: Посљедња шанса за Изборни закон БиХ

САРАЈЕВО - Пред министрима на нивоу БиХ данас би требало да се нађу измјене Изборног закона, али питање је да ли ће то  законско рјешење добити зелено свјетло и по свему судећи његова судбина знаће се тек пред сами почетак сједнице у Сарајеву.  

 Из Савјета министара БиХ најављено је да је сједница заказана за данас те да ће се на дневном реду наћи нацрт измјена и допуна Изборног закона БиХ те нови текст нацрта Закона о Суду БиХ. 

Предлагач ова два закона је Министарство правде БиХ, а ресорни министар Давор Буноза јуче није одговарао на наше позиве.

Међутим, у Савјету министара сазнајемо да су током јучерашњег дана трајали преговори о усклађивању измјена Изборног закона, али да ће ти разговори бити настављени и данас. 

- Не би била ријеткост и да у посљедњи тренутак буде постигнута усаглашеност о Изборном закону. Тако да ће судбина тога акта бити позната тек пред саму сједницу Савјета министара, односно тада ће бити познато да ли ће закон бити усвојен или ће ипак бити повучен са дневног реда - казао је извор “Гласа” из Савјета министара. 

Када је ријеч о новом тексту Закона о Суду БиХ, исти извор наводи да нису рађене суштинске измјене. 

- Питање је и да ли ће то законско рјешење на крају бити усвојено или ће ипак бити скинуто са дневног реда. Оно на шта Република Српска не пристаје јесте то да сједиште Апелационог одјељења Суда БиХ буде изван Бањалуке. По том питању Република Српска неће промијенити свој став нити попустити - закључио је извор “Глас Српске”. 

Пред министрима у Сарајеву данас би требало да се нађе ХДЗ-ов приједлог Изборног закона, а акценат ће бити стављен и на техничке измјене тог законског рјешења које је 26. марта ове године наметнуо Кристијан Шмит. Осим техничких, измјене се односе и на Централну изборну комисију и избор чланова Предсједништва БиХ. Коалиционим партнерима на нивоу БиХ приједлог измјена Изборног закона упутила је и “тројка”, али о њему Савјет министара БиХ данас неће расправљати.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић прошле седмице рекао је да се и даље нада домаћем рјешењу када је у питању Изборни закон БиХ те да ће у наредних десетак дана на сједници Савјета министара бити приједлог који је већ у процедури.

- То је једно од рјешења које сте кроз медије имали прилику чути у протеклим мјесецима гдје имате и техничке измјене, Централну изборну комисију, Предсједништво БиХ и видјећемо у којој мјери ћемо то моћи усвојити на сједници Савјета министара - поручио је тада Човић из Мостара.

Ако закон не буде усвојен, извјесно је да ће Централна изборна комисија октобарске локалне изборе расписати по важећем Изборном закону и то поштујући и одредбе које је наметнуо Кристијан Шмит.

Безбједност 

Министарство финансија и трезора поднијеће данас на сједници Савјета министара и иницијативу за вођење преговора ради закључивања споразума о зајму између Саудијског фонда за развој и БиХ за изградњу студентског дома на Медицинском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. На дневном реду је и нови текст информације о стању безбједности у БиХ за 2022. годину, као и информација о изради плана транзиције у управљању миграцијама, чији је предлагач Министарство безбједности БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана