Огољен перфидни сарајевски план

Жарко Марковић
Огољен перфидни сарајевски план

БАЊАЛУКА - Одлука црногорске Владе да подржи усвајање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација изазвала је опште одушевљење у круговима који заговарају доношење тог документа, али је оно нагло спласнуло након што је извршна власт у Подгорици најавила подношење два амандмана који би у великој мјери могли да промијене суштину овог документа.

Како је најављено, Црна Гора ће уз посредовање САД предати два амандмана на њемачку резолуцију о Сребреници којима је предвиђено да је кривица за дешавања у Сребреници индивидуална, а инсистира се и на стриктном поштовању Дејтона. Први амандман гласи “понављајући да је кривица за злочин геноцида индивидуализована, те се не може приписати било којој етничкој, вјерској или другој групи или заједници у цјелини”, а други је да потврђују неповредивост Општег оквирног споразума за мир у БиХ у свим његовим одредбама, речено је Радио-телевизији Црне Горе незванично из Владе. Из Владе истичу да се овим амандманима спречава свако потенцијално манипулисање на штету Србије и српског народа у смислу било каквих правних и политичких реперкусија и онемогућава се наратив, али и намјера да се један народ жели прогласити геноцидним. Другим амандманом суштински се додатно афирмише постојање Републике Српске у склопу БиХ, што је гарантовано Дејтонским споразумом с обзиром на то да су се од појединих званичника могле чути изјаве усмјерене против Српске.

Иако је најава власти у Подгорици да ће подржати резолуцију у Београду и Бањалуци оцијењен као скандалозан, готово издајнички, ова два амандмана, тврде упућени, служе као средство за “прање савјести” црногорске Владе. Истовремено, хистерија у Сарајеву открила је праве намјере предлагача јер је тамошњим званичницима жестоко засметао детаљ о “индивидуализацији кривице” као и дио који се тиче афирмације постојања Републике Српске. Саговорници “Гласа” добро упућени у цијелу причу тврде да је сада потпуно јасно да је циљ предлагача (Њемачка и Руанда, уз подршку Сарајева и Златка Лагумџије) управо стављање геноцидне етикете цијелом српском народу и удар на постојање Републике Српске. 

- До сада су говорили да то није циљ. Ако то није циљ, зашто им онда сметају црногорски амандмани - пита се наш саговорник из дипломатских кругова.

И даље је нејасно да ли ће ови амандмани добити подршку на самој сједници, али сама најава подношења додатно је раскринкала намјере појединих структура, а то је изазивање хаоса у региону кроз жесток притисак на Београд и Бањалуку.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да ће услиједити расуло у међународном правном поретку када се приједлог резолуције у Сребреници нађе у Генералној скупштини УН, с обзиром на то да све говори да ће свака земља појединачно да износи своје “геноциде”.

Дачић очекује да ће приједлог резолуције о Сребреници у току сљедеће недјеље бити достављен Генералној скупштини УН, али је додао да се још не зна тачно када ће се наћи на дневном реду. Он је додао да ни спонзори ове резолуције нису начисто, јер нису очекивали да ће бити таквог отпора, да ће неко организовано радити на томе да то не прође.

Безбједност

Министар спољних послова Русије, Сергеј Лавров рекао је да је циљ резолуције сламање Срба.

- Прије десет година покушали су да такву резолуцију донесу на сједници Савјета безбједности УН. Ми смо уложили вето.

Немогуће је објаснити чиме се на практичном плану руководе Европљани док гурају ту идеју, осим једним разлогом: Срби су превише својеглави. Срби се не покоравају захтјевима да се придруже санкцијама против Русије, Срби неће да признају независност Косова - рекао је Лавров у интервјуу за АТВ Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана