Арлов: Захвалност Вишковићу на донацији за реконструкцију глинске костурнице

Срна
Арлов: Захвалност Вишковићу на донацији за реконструкцију глинске костурнице

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске, одлуком премијера Радована Вишковића, уплатила је 13.000 евра донације за комплетну реконструкцију Спомен-костурнице у Глини, која је оштећена у снажном земљотресу у децембру прошле године, саопштено је из Одбора за помоћ Косову и Метохији.


Предсједник Одбора Милорад Арлов захвалио је премијеру Вишковићу за хумани гест којим је спасен од пропадања веома важан историјски споменик.

“Важно је да сачувамо овај споменик за наредне генерације да се не забораве мученици звјерски убијени у глинској Православној цркви 1941. године”, истакао је Арлов, који је потомак жртава злогласног звјерског глинског покоља из 1941. године.

Из Одбора су истакли да је ова донација уплаћена на иницијативу Одбора и Вијећа српске националне мањине из Глине.

Арлов је изразио захвалност и замјенику градоначелника Глине Бранки Бакшиш Митић и Вијећу српске националне мањине у Глини јер брину и траже начин да се сачува све српско у тој некад већинској српској општини.

У Спомен-костурници у Глини похрањено је више од 2.000 звјерски убијених српских жртава од усташке каме у глинској Православној цркви од 30. јула до 3. августа 1941. године.

Српске невине жртве мушкарци доби од 18 до 60 година усташе су на превару сакупили и звјерски убили у злогласном усташком покољу. Жртве су биле претежно са Кордуна, из Вргинмоста и Глине.

Једини од Срба који је преживио и био живи свједок за овај звјерски покољ је Љубан Једнак из Глине који је прије неколико година преминуо у Београду.

Костурница је подигнута 1951. године у којој су пренесене кости и посмртни остаци из јама у Прекупи крај Глине одакле су извађене звјерски убијени људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана