Аргументи “против” одлагања радиоактивног отпада на једном мјесту

Ведрана Кулага Симић
Аргументи “против” одлагања радиоактивног отпада на једном мјесту

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Домаћи стручњаци приводе крају документ у којем ће набројати све аргументе против одлагања радиоактивног отпада на Трговској гори у сусједној Хрватској, у непосредној близини границе са БиХ, а до краја седмице ће га и доставити надлежнима с друге стране Уне уколико им не дају још времена за писање.

Хрватска је, наиме, власник половине Нуклеарне електране “Кршко”, која се налази у Словенији, и мора да у догледно вријеме преузме половину отпада. Помиње се да би први дио тамо могао бити складиштен већ 2025. или 2026, тако да озбиљно припремају терен за одлагање радиоактивног отпада на мјесту некадашње касарне “Черкезовац” на Трговској гори.

Значајан корак ка томе је и израда студија утицаја на животну средину те је хрватско Министарство привреде и одрживог развоја објавило информацију о захтјеву за издавање упутства о садржају студије за Центар за збрињавање радиоактивног отпада управо на локацији некадашње касарне.

То је изазвало револт надлежних у БиХ који годинама тврде да Трговска гора није локација за одлагање радиоактивног отпада, а допис колега из Хрватске су запримили 28. фебруара, од када и тече рок од 30 дана за поступање.

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ је почетком марта исказало намјеру учешћа БиХ у поступку процјене студије утицаја, а у складу с конвенцијом о процјени утицаја на околину у прекограничном контексту.

Предсједавајући Експертског тима за праћење стања и активности у вези с проблематиком одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори Емир Диздаревић за “Глас Српске” је потврдио да домаће институције имају рок до краја седмице да пошаљу своје примједбе на адресу хрватске Владе, али и подсјетио да су тражили још времена од њих.

- Документ је при крају, али чекамо одлуку надлежних да ли ће бити упућен или ће бити одобрено продужење рока за слање. И ако не добијемо никакав одговор идућих дана, биће послат - рекао је Диздаревић.

Ријеч је, наиме, о комплексном документу коју ће садржати педесетак страница и у којем ће бити покривени сви сегменти, од правног до експертског.

- Јасно ћемо образложити наше аргументе, који су на мјесту. Гледаћемо да се не понављамо, већ да имамо кључне и аргументоване примједбе на једном мјесту - рекао је Диздаревић и појаснио да ће иза овог документа званично стајати Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, а биће послат путем ресора иностраних послова.

Став свих страна у БиХ је да је та локација недопустива јер је у сливу ријеке Уне, која је заштићено подручје, а посебно се упозорава да би одлагањем тог отпада и истрошеног нуклеарног горива око 70 одсто потенцијалног негативног отицаја осјетила управо БиХ, односно било би угрожено здравље око 250.000 становника.

Министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац је недавно затражио од словеначког амбасадора у БиХ да посредује у организацији састанка са представницима Владе Словеније у вези са изградњом спорног одлагалишта на Трговској гори те да он буде одржан најкасније у мају.

Одбор

Емир Диздаревић је потврдио и да је добио позив да 10. априла присуствује сједници Одбора за заштиту животне сједнице Народне скупштине Српске на којој ће бити ријечи о проблематици Трговске горе, с питањем шта треба да ураде домаће институције. И наредне седмице ће, каже, бити састанака на ту тему између надлежних завода у вези са геолошким захватима око Новог Града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана