Бали губи стрпљење са Русима и Украјинцима који бјеже од рата

Танјуг
Foto: Илустрација

ДЕНПАСАР- Са својим пријатним плажама, опуштеним начином живота и празничном атмосфером, тропски рај Балија има много тога да понуди сваком свјетском путнику, поготово онима који бјеже из ратне зоне.

Зато можда не треба да буде изненађујуће што је, откако је предсједник Русије Владимир Путин започео напад на Украјину у фебруару 2022. године, најпознатије острво за одмор у Индонезији поново постало магнет за хиљаде Руса и Украјинаца који желе да побјегну од ужаса рата, преноси Си-Ен-Ен.

Око 58.000 Руса посјетило је ову идиличну дестинацију 2022. године након њеног поновног отварања послије ковида, а додатних 22.500 стигло је само у јануару 2023, према подацима индонежанске владе, што их чини другом највећом групом посјетилаца, послије Аустралијанаца.

На Бали је стигло и више од 7.000 Украјинаца 2022. године и око 2.500 у првом мјесецу ове године.

Али, за оне који бјеже од насиља или мобилизације настале су невоље у рају, пошто су власти Балија саопштиле да ће укинути политику издавања виза по доласку за држављане Русије и Украјине, наводећи да су они одговорни за низ инцидената који укључују недолично понашање, прекорачење трајања визе и рад на црно.

Многи Украјинци дочекали су овај потез са запрепашћењем, јер су, како тврде, за већину инцидената одговорни Руси.

На Балију странци различитих националности редовно доспијевају на насловне стране новина због пијанства и неприкладног понашања, јавне голотиње и непоштовања светих места.

"Зашто се (најављени прописи) односе баш на те двије земље? Зато што су у рату па хрле овамо", рекао је гувернер Балија Вајан Костер на конференцији за новинаре протекле недјеље.

Прилив Руса и Украјинаца на Бали забиљежен је упркос томе што је Украјина забранила свим мушкарцима од 18 до 60 година да напуштају земљу.

Русија није увела званичну забрану, али је мобилисала 300.000 резервиста, што је навело многе младиће да побјегну у иностранство умјесто да буду регрутовани, наводи Си-Ен-Ен.    

Америчка телевизија је контактирала руску амбасаду у Индонезији и украјински конзулат на Балију.

Службеници руске амбасаде нису одмах одговорили, док је почасни конзулат Украјине на Балију саопштио да су Украјинци на Балију углавном жене које долази ради спајања са члановима породице, а не због туризма, као и да не желе да крше правила и прописе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана