"Челичне магнолије" одигране у НПРС: Потребни смо једни другима

Миланка Митрић
Foto: НПРС

БАЊАЛУКА - Живот чине сузе и смијех, одвојено и истовремено, а и за једно и друго потребно је да уз себе имамо људе, да нисмо сами, али исто тако, да и ми будемо ту за њих.

О томе колико смо потребни једни другима у овом чудном свијету, да лакше поднесемо сузе и да више уживамо у смијеху говори и представа "Челичне магнолије", једна права ода животу и суштини живљења, са свим тугама и радостима.

Ова представа аутора Роберта Харлинга, у режији Ане Григоровић премијерно је одиграна синоћ, на сцени "Петар Кочић" у Народном позоришту Републике Српске, а улоге шест жена у представи тумаче Сњежана Мишић, Божана Кукило, Драгана Марић, Дана Полетан, Слађана Зрнић и Ведрана Мачковић.

Харлингов текст настао је из његових личних искустава и стога има аутобиографске елементе, али и елементе сјећања и оживљава личну причу, која у својим дијеловима или у цјелости, може да буде прича сваког од нас.

- Моја непроцјењива животна искуства са сестром и мајком показала су ми да су жене које познајем прелијепе, али њихови животи могу бити крхки. Ако погледате испод, схватите да посједују невјероватну чврстоћу. Писао сам о њиховој снази, радости и смијеху који су одзвањали без обзира шта им живот донесе. Након смрти моје сестре, једини начин на који сам могао да се носим са тим - био је да их прославим - забиљежио је Харлинг.

Прича је смјештена у фризерски салон, мјесто састанка ових жена, које ту причају о животним дешавањима, уз смијех, сузе, разумијевање и шалу. Сјајна сценографија и костими осамдесетих, и шест дама, у овој представи приказују неке животе другог времена, које може да буде било које, јер је суштина њихове приче безвремена. Солидарност, топлина, загрљај  и смијех, дијелови људскости које вријеме у којем живимо некад као да не видимо, али ту су, јер су и овакве жене међу нама, оне које су праве стијене, од којих учимо шта је снага кад је у себи немамо. Њежне и снажне, као цвјетови магнолије. Жене које оним што јесу показују да нико није и не треба да буде сам, смијао се или плакао. 

- Нико од нас није сам. Нико не сме очекивати од себе да сам може све. Идеја женске солидарности је посебно данас важна. У време када се у међународном контексту велики број права ускраћује женама, када расте број фемицида у региону, када је третман жене у медијима врло проблематичан, нужно је говорити о женској солидараности - ријечи су редитељке представе Ане Григоровић, забиљежене у самој најави овог комада, који је управо то, животна прича о солидарности. 

Топлина и подршка су истински важни за ово вријеме, а ово је једна прича коју посебно вриједи доживјети у празничним данима. А ту негдје можемо да осјетимо и праву суштину позоришта, а то је да нас дирне, да нам исприча причу и да помјери нешто у нама, што представа "Челичне магнолије" дефинитивно и може да учини, на најчистији начин.

Осим глумица и режисерке, за причање ове позоришне приче, заслужни су сценограф Марко Билбија, костимографкиња Ивана Ристић, док је музику радио Петар Билбија. За сценски покрет заслужан је Емир Фејзић, лекторка је Наташа Кецман, инспицијент/суфлер Весна Максимовић, а драматург на пракси Никола Станишић, студент треће године драматургије на Академији умјетности у Бањалуци. 

Прва реприза представе заказана је за сутра у 20.30 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана