Мерилин Монро је претеча лажног савршенства „Инстаграма“

Илијана Божић
Мерилин Монро је претеча лажног савршенства „Инстаграма“

БАЊАЛУКА - Захваљујући Мерилин Монро научила сам да о људима не доносим став док их добро не упознам. На први поглед не можемо знати шта се коме дешава у животу. Њој су многи судили, а само ријетки су је познавали.

Казала је то за "Глас Српске" глумица Дана Полетан говорећи о монодрами "Друга страна истине" коју ће извести вечерас од 20.30 часова на сцени "Петар Кочић" у Народном позоришту Републике Српске. Кроз овај комад глумица оживљава на сцени лик чувене Мерилин Монро, а ријеч је о њеном ауторском пројекту. Представа приказује турбулентни и несвакидашњи живот Мерилин Монро, од несрећног дјетињства, трновитог пута до звијезда, до непрестане тортуре новинара и психичког слома.

Како нам је испричала Полетанова, Мерилин Монро је свевремена личност о којој се причало, а и причаће се још дуго.

- Осмијех видимо на свим њеним фотографијама, широк и сјајан, али из њених очију избија незадовољство и туга. Због тога за њу можемо да кажемо да је претеча данашњег лажног савршенства са "Инстаграма". Иако смо цивилизацијски напредовали и технолошки се развили, многе ствари се суштински нису промијениле. Напредак је евидентан, али права борба тек предстоји - објаснила је Полетанова.

Истакла је да нас Мерилин Монро опомиње да не вјерујемо сваком наслову из новина и лажном гламуру.

Говорећи о настајању монодраме "Друга страна истине" Полетанова је казала да је процес трајао дуже од пет мјесеци, те да је подразумијевао истраживачки рад, писање текста, креирање идејних рјешења сценографије и костима као и само режирање.

- Како је представа настала као испитни задатак четврте године студија глуме, све задатке ауторског тима сам сама одрадила.  Приближавање лику Мерилин Монро се дешавало постепено, током цијелог процеса настајања представе. Али оно што ми причињава највеће задовољство је што сваким играњем сазнајем неку њену нову страну.  Одговарајући на питања зашто су ствари у њеном животу имале такав ток, постајала ми је јаснија и ближа - рекла је она.

Додала је да је због тога често улазила у расправе са људима који су имали стереотипан став о Мерилин.

- Ова монодрама је објашњене многих њених животних одлука. Искрено се надам да ће публика након одгледане "Друге стране истине" сваки сљедећи пут, кад буде у ситуацији да некога осуди, поразмислити још једном и запитати се шта све могу бити разлози различитог људског понашања, да ће имати више разумијевања и емпатије - закључила је Полетанова и додала да врло често не можемо ни наслутити кроз какве борбе неко пролази. 

Швабица

Дана Полетан је истакла да сљедећу позоришну сезону у Народном позоришту РС отвора нова драматизација приповијетке "Швабица" Лазе Лазаревића у којој ће играти заједно са Миљком Брђанин, Белиндом Стијак, Бојаном Колопићем, Сенадом Милановићем, Борисом Шавијом и Анандом Ченићем.  У овом комаду глумиће и студенти Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана