Merilin Monro je preteča lažnog savršenstva „Instagrama“

Ilijana Božić
Merilin Monro je preteča lažnog savršenstva „Instagrama“

BANjALUKA - Zahvaljujući Merilin Monro naučila sam da o ljudima ne donosim stav dok ih dobro ne upoznam. Na prvi pogled ne možemo znati šta se kome dešava u životu. Njoj su mnogi sudili, a samo rijetki su je poznavali.

Kazala je to za "Glas Srpske" glumica Dana Poletan govoreći o monodrami "Druga strana istine" koju će izvesti večeras od 20.30 časova na sceni "Petar Kočić" u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Kroz ovaj komad glumica oživljava na sceni lik čuvene Merilin Monro, a riječ je o njenom autorskom projektu. Predstava prikazuje turbulentni i nesvakidašnji život Merilin Monro, od nesrećnog djetinjstva, trnovitog puta do zvijezda, do neprestane torture novinara i psihičkog sloma.

Kako nam je ispričala Poletanova, Merilin Monro je svevremena ličnost o kojoj se pričalo, a i pričaće se još dugo.

- Osmijeh vidimo na svim njenim fotografijama, širok i sjajan, ali iz njenih očiju izbija nezadovoljstvo i tuga. Zbog toga za nju možemo da kažemo da je preteča današnjeg lažnog savršenstva sa "Instagrama". Iako smo civilizacijski napredovali i tehnološki se razvili, mnoge stvari se suštinski nisu promijenile. Napredak je evidentan, ali prava borba tek predstoji - objasnila je Poletanova.

Istakla je da nas Merilin Monro opominje da ne vjerujemo svakom naslovu iz novina i lažnom glamuru.

Govoreći o nastajanju monodrame "Druga strana istine" Poletanova je kazala da je proces trajao duže od pet mjeseci, te da je podrazumijevao istraživački rad, pisanje teksta, kreiranje idejnih rješenja scenografije i kostima kao i samo režiranje.

- Kako je predstava nastala kao ispitni zadatak četvrte godine studija glume, sve zadatke autorskog tima sam sama odradila.  Približavanje liku Merilin Monro se dešavalo postepeno, tokom cijelog procesa nastajanja predstave. Ali ono što mi pričinjava najveće zadovoljstvo je što svakim igranjem saznajem neku njenu novu stranu.  Odgovarajući na pitanja zašto su stvari u njenom životu imale takav tok, postajala mi je jasnija i bliža - rekla je ona.

Dodala je da je zbog toga često ulazila u rasprave sa ljudima koji su imali stereotipan stav o Merilin.

- Ova monodrama je objašnjene mnogih njenih životnih odluka. Iskreno se nadam da će publika nakon odgledane "Druge strane istine" svaki sljedeći put, kad bude u situaciji da nekoga osudi, porazmisliti još jednom i zapitati se šta sve mogu biti razlozi različitog ljudskog ponašanja, da će imati više razumijevanja i empatije - zaključila je Poletanova i dodala da vrlo često ne možemo ni naslutiti kroz kakve borbe neko prolazi. 

Švabica

Dana Poletan je istakla da sljedeću pozorišnu sezonu u Narodnom pozorištu RS otvora nova dramatizacija pripovijetke "Švabica" Laze Lazarevića u kojoj će igrati zajedno sa Miljkom Brđanin, Belindom Stijak, Bojanom Kolopićem, Senadom Milanovićem, Borisom Šavijom i Anandom Čenićem.  U ovom komadu glumiće i studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana