Представа “Цело тело ту ме боли” прославља десети рођендан: Прича о нашем театру апсурда

Илијана Божић
Представа “Цело тело ту ме боли” прославља десети рођендан: Прича о нашем театру апсурда

БАЊАЛУКА - Почело је прије десет година. “Цело тело ту ме боли! Почело је да боли баш ту, у 'Јазавцу'. Нисмо знали да ће да нас боли толико дуго, али смо издржали. И након десет година, радост, лудост, исти жар, смијех и игра је ту. Све је ту! Па нека боли још оволико... Уздравље!”

Казала је то глумица Николина Фригановић која у представи тумачи улогу Стане, говорећи о представи “Цело тело ту ме боли” по којој је Градско позориште “Јазавац” постало препознатљиво.

Наиме, овај комад премијерно је изведен 24.4.2014. године.

Представа “Цело тело ту ме боли” биће одиграна вечерас у 20 часова, тачно десет година након премијере. Ово је њена 164. реприза што је чини најизвођенијим комадом у бањалучким позориштима, а и једном од најпопуларнијих. Представа је гостовала у тридесет градова, пет држава и погледало ју је преко четрдесет пет хиљада људи.

Настала је по комаду Ежена Јонеска “Лекција”, а адаптацију и режију потписује Никола Пејаковић.

Уз Николину Фригановић у представи играју Љубиша Савановић и Велимир Бланић. У улози Стане поред Николине Фригановић, наступала је и Ања Илић. Сценографију и костимографију потписала је Владана Трнић.

Редитељ ове представе Никола Пејаковић навео је да су изабрали Јонескову “Лекцију” као повод за једну нашу причу, причу о нашем свакодневном театру апсурда: на улицама, на послу, на ТВ-у, свуда.

Глумац Велимир Бланић поводом овог јубилеја казао је да му је десет година играња представе “Цело тело ту ме боли” пружило невјероватно искуство каквим се може мали број глумаца похвалити.

- Играти у, сад слободно могу да кажем, култној представи Градског позоришта “Јазавац” са преко 160 извођења, даје вам осјећај такве сигурности и среће јер сазријевате и као глумац и као човјек у исто вријеме кроз представу која је хиљаде људи насмијала, заинтригирала и запитала - рекао је Бланић.

Додао је да је посебно емотивно везан за овај комад, јер су сви сарадници и колеге током процеса чекали да постану родитељи.

- Тако да одрастањем наше дјеце увиђам колико заправо представа траје и колико је у принципу још млада и пред њом је дуг животни пут. Радујем се сваком новом игрању у нади да ћемо прославити и пунољетство наше драге представе - испричао је Бланић.

Глумац Љубиша Савановић истакао је да је само ова представа урађена у претходних десет година у “Јазавцу” било би то много.

- Хвала богу, није једина, али покренула је толико прича и отворила толико врата упркос свему што нас окружује. И опет се смијех показао као најјаче оружје. Смијех и игра - закључио је Савановић.

Како је казао било је толико љубави, радости и незаборавних тренутака.

- Расли смо, сазријевали и одрастали уз Стану, Јадранку и Саву.

Сваком младом глумцу и глумици желим да доживе своје “Цело тело” - додао је Савановић.

Ријеч редитеља

Никола Пејаковић је у опису ове представе навео да ми више не идемо у позориште да би видјели позориште, оно је свакодневно пред нашим очима, лудо, незаборавно и тотално апсурдно.

- Наша стварност је апсурднија од Јонесковог свијета и зато ћемо ту стварност да уткамо у њега. Глупост и бахатлук влада, а обичан свијет, нормалан свијет пати. Можемо се само горко насмијати на то. Ми, у позоришту, немамо илузија да ће се ствари промијенити, биће само још горе и блесавије и зато бирамо смијех као излаз, једини излаз из овог театра апсурда који се зове свијет и Република Српска у њему - рекао је Пејаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана