Predstava “Celo telo tu me boli” proslavlja deseti rođendan: Priča o našem teatru apsurda

Ilijana Božić
Predstava “Celo telo tu me boli” proslavlja deseti rođendan: Priča o našem teatru apsurda

BANjALUKA - Počelo je prije deset godina. “Celo telo tu me boli! Počelo je da boli baš tu, u 'Jazavcu'. Nismo znali da će da nas boli toliko dugo, ali smo izdržali. I nakon deset godina, radost, ludost, isti žar, smijeh i igra je tu. Sve je tu! Pa neka boli još ovoliko... Uzdravlje!”

Kazala je to glumica Nikolina Friganović koja u predstavi tumači ulogu Stane, govoreći o predstavi “Celo telo tu me boli” po kojoj je Gradsko pozorište “Jazavac” postalo prepoznatljivo.

Naime, ovaj komad premijerno je izveden 24.4.2014. godine.

Predstava “Celo telo tu me boli” biće odigrana večeras u 20 časova, tačno deset godina nakon premijere. Ovo je njena 164. repriza što je čini najizvođenijim komadom u banjalučkim pozorištima, a i jednom od najpopularnijih. Predstava je gostovala u trideset gradova, pet država i pogledalo ju je preko četrdeset pet hiljada ljudi.

Nastala je po komadu Ežena Joneska “Lekcija”, a adaptaciju i režiju potpisuje Nikola Pejaković.

Uz Nikolinu Friganović u predstavi igraju Ljubiša Savanović i Velimir Blanić. U ulozi Stane pored Nikoline Friganović, nastupala je i Anja Ilić. Scenografiju i kostimografiju potpisala je Vladana Trnić.

Reditelj ove predstave Nikola Pejaković naveo je da su izabrali Joneskovu “Lekciju” kao povod za jednu našu priču, priču o našem svakodnevnom teatru apsurda: na ulicama, na poslu, na TV-u, svuda.

Glumac Velimir Blanić povodom ovog jubileja kazao je da mu je deset godina igranja predstave “Celo telo tu me boli” pružilo nevjerovatno iskustvo kakvim se može mali broj glumaca pohvaliti.

- Igrati u, sad slobodno mogu da kažem, kultnoj predstavi Gradskog pozorišta “Jazavac” sa preko 160 izvođenja, daje vam osjećaj takve sigurnosti i sreće jer sazrijevate i kao glumac i kao čovjek u isto vrijeme kroz predstavu koja je hiljade ljudi nasmijala, zaintrigirala i zapitala - rekao je Blanić.

Dodao je da je posebno emotivno vezan za ovaj komad, jer su svi saradnici i kolege tokom procesa čekali da postanu roditelji.

- Tako da odrastanjem naše djece uviđam koliko zapravo predstava traje i koliko je u principu još mlada i pred njom je dug životni put. Radujem se svakom novom igranju u nadi da ćemo proslaviti i punoljetstvo naše drage predstave - ispričao je Blanić.

Glumac Ljubiša Savanović istakao je da je samo ova predstava urađena u prethodnih deset godina u “Jazavcu” bilo bi to mnogo.

- Hvala bogu, nije jedina, ali pokrenula je toliko priča i otvorila toliko vrata uprkos svemu što nas okružuje. I opet se smijeh pokazao kao najjače oružje. Smijeh i igra - zaključio je Savanović.

Kako je kazao bilo je toliko ljubavi, radosti i nezaboravnih trenutaka.

- Rasli smo, sazrijevali i odrastali uz Stanu, Jadranku i Savu.

Svakom mladom glumcu i glumici želim da dožive svoje “Celo telo” - dodao je Savanović.

Riječ reditelja

Nikola Pejaković je u opisu ove predstave naveo da mi više ne idemo u pozorište da bi vidjeli pozorište, ono je svakodnevno pred našim očima, ludo, nezaboravno i totalno apsurdno.

- Naša stvarnost je apsurdnija od Joneskovog svijeta i zato ćemo tu stvarnost da utkamo u njega. Glupost i bahatluk vlada, a običan svijet, normalan svijet pati. Možemo se samo gorko nasmijati na to. Mi, u pozorištu, nemamo iluzija da će se stvari promijeniti, biće samo još gore i blesavije i zato biramo smijeh kao izlaz, jedini izlaz iz ovog teatra apsurda koji se zove svijet i Republika Srpska u njemu - rekao je Pejaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana