Специјална плакета Дјечијем позоришту РС у Турској

Илијана Божић
Специјална плакета Дјечијем позоришту РС у Турској

АНКАРА- Шестим извођењем представе “Био једном један лав”, Дјечије позориште Републике Српске је заокружило своје учешће на 19. Међународном фестивалу “Мале даме и мала господа” у Анкари.

У граду од пет милиона становника подразумијевала су се оваква правила Фестивала, како би што више малишана видјело представе театара учесника.

Елиф Секер, генерални директор Фестивала данас је са великим поштовањем захвалила умјетницима националног театра за дјецу Српске. На сцени Сирп Кумхуријети Кучук театра уручила им је и специјалну плакету Фестивала, уз врло дирљиве ријечи захвалности. 

Сви сектори управе Фестивала на посебан начин су комплиментирали ансамблу који је играо на турском језику. Једном од највиших етичких начела у Турској је - бити добар домаћин. А када гости искажу своје нарочито поштовање према домаћину, ниво колегијалног прераста у пријатељски.

Ђорђе Јанковић, Зорана Шуман, Свјетлана Андрић и Никола Милаковић својом маестралном игром из представе у представу су дизали публику на ноге. Нешто мање од 4 000 дјечака и дјевојчица сусрели су се нашим Лавом, разумјели причу, а након сваког извођења, ходницима је одјекивало “аслан, аслан”, што на турском значи лав.

Бањалучки глумци су упознали и госпођу Сервет Ајбар, оснивача овог Фестивала, која је потврдила да је наша представа донијела нове атрибуте најзначајнијем културном догађају у Турској.

Држава у којој живи 85 милиона била је сјајан домаћин театру Српске, што све заједно чини мисију на коју смо поносни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана