Specijalna plaketa Dječijem pozorištu RS u Turskoj

Ilijana Božić
Specijalna plaketa Dječijem pozorištu RS u Turskoj

ANKARA- Šestim izvođenjem predstave “Bio jednom jedan lav”, Dječije pozorište Republike Srpske je zaokružilo svoje učešće na 19. Međunarodnom festivalu “Male dame i mala gospoda” u Ankari.

U gradu od pet miliona stanovnika podrazumijevala su se ovakva pravila Festivala, kako bi što više mališana vidjelo predstave teatara učesnika.

Elif Seker, generalni direktor Festivala danas je sa velikim poštovanjem zahvalila umjetnicima nacionalnog teatra za djecu Srpske. Na sceni Sirp Kumhurijeti Kučuk teatra uručila im je i specijalnu plaketu Festivala, uz vrlo dirljive riječi zahvalnosti. 

Svi sektori uprave Festivala na poseban način su komplimentirali ansamblu koji je igrao na turskom jeziku. Jednom od najviših etičkih načela u Turskoj je - biti dobar domaćin. A kada gosti iskažu svoje naročito poštovanje prema domaćinu, nivo kolegijalnog prerasta u prijateljski.

Đorđe Janković, Zorana Šuman, Svjetlana Andrić i Nikola Milaković svojom maestralnom igrom iz predstave u predstavu su dizali publiku na noge. Nešto manje od 4 000 dječaka i djevojčica susreli su se našim Lavom, razumjeli priču, a nakon svakog izvođenja, hodnicima je odjekivalo “aslan, aslan”, što na turskom znači lav.

Banjalučki glumci su upoznali i gospođu Servet Ajbar, osnivača ovog Festivala, koja je potvrdila da je naša predstava donijela nove atribute najznačajnijem kulturnom događaju u Turskoj.

Država u kojoj živi 85 miliona bila je sjajan domaćin teatru Srpske, što sve zajedno čini misiju na koju smo ponosni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana