Представа "Девет живота маце Лукаса": Срећу и љубав на крају нађемо сви

Илијана Божић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Представа "Девет живота Маце Лукаса" према тексту, драматизацији и режији Вање Јовановића, а која говори о животу једног мачка који проналази срећу, пред најмлађом публиком премијерно ће бити одиграна вечерас од 18 часова на сцени Дјечијег позоришта Републике Српске.

У представи играју Никола Милаковић, Ђорђе Јанковић, Александар Бланић, Слободан Перишић и Александар Руњић. Комад је намијењен дјеци од 7 година па надаље. Директорица Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић Маринковић је истакла да је сценограф Марио Томашевић сценографијом коју је урадио за "Девет живота маце Лукаса" направио ремек дјело визуелне умјетности.

- Читав тим Саре Лустиг, као асистенткиње редитеља, Вања Јовановић као  редитељ, сценограф Марио Томашевић и сјајни композитор Људевит Лаушин уз наш сјајни ансамбл створио је дивну енергију - рекла је Лабовић Маринковић. Редитељ Вања Јовановић је изразио захвалност директорици и умјетничком директору што су га позвали да ради у овој позоришној кући.

- Ово је заправо први пут да радим у овако озбиљним продукцијским условима. Ово је једна стварно велика и уходана машинерија која функционише, што је још један од разлога зашто је и Марио успио изнијети ову врсту сценографије и луткарске технологије, јер га окружује екипа која је јако способна и вриједна - нагласио је Јовановић.

Додао је да је њему увијек од свега најбитнији ансамбл, те да је у ДПРС сам наишао на искусан и озбиљно посвећен ансамбл.

- Имали смо изузетно лагодан процес рада гдје смо уз много организације и посвећености у релативно кратком времену успјели изњедрити премијеру. У наративном смислу представа је врло јасна, али у смислу неког сценског ритма можда је мало помакнута и можда је нешто другачија од онога на шта је публика не само овдје, него генерално, навикла - навео је Јовановић.

Објаснио је да се ради о емотивном процесу једне маце, од рођења до момента када маца потпуно неплански наиђе на срећу, у тренутку када разочарана мисли да срећа у животу не постоји.

- Представа говори о једној врсти наде, као један сизифовски посао гдје обављамо ствари, а не знамо гдје нас срећа може затећи. Можда баш у тренутку кад је најмање очекујемо - казао је Јовановић.

Умјетнички директор у ДПРС Душко Мазалица истакао је да је било задовољство пратити рад Вање Јовановића.

- Од стварања од те основне идеје, да се бавимо тиме шта то значи да мачка има девет живота, до момента како је то све ријешено сценографски и како је то јако добро пратио Марио Томашевић. Посебно ми се свидио тај драматуршки приступ и много ми се допада што представа има неколико слојева иако је комедија и да ће већина публике да се насмије и да им буде интересантно - казао је Мазалица.

Испричао је да се кроз комад "Девет живота маце Лукаса" проговара о актуелним проблемима које се тичу дјеце, које је данас јако тешко поставити, јер се класични текстови за дјецу не баве тиме на такав начин као што се бави неки ауторски текст двоје младих људи који то данас износе на свој начин. Глумац Никола Милаковић је казао да му је драго што је имао прилику да ради са младим, предивним људима и колегама који су већ дужи низ година у театру.

- Радује ме да црпим знање од њих, а они су били отворени да нам буду ту кад год нешто треба. Били смо као фудбалски тим, односно функционисали смо заједно у колективу, стварали, недопуњавали једни друге и створила се та хемија, јер смо створили пријатељски људски контакт што ће нам остати и након представа - рекао је Милаковић.

То је потврдио и глумац Александар Руњић који је додао да је рад на овом комаду био прелијеп, као и то да је ово за њега био мали помак у глумачком смислу оживљавања и употребе лутке на позоришној сцени.

На ову причу надовезала се директорица Љиљана Лабовић Маринковић која је истакла да ће на сцени сви препознати понеког мацу Лукаса, јер смо сви понекад изгубили своје животе у борбама или биткама које смо на неки начин и губили.

- Вјера у живот је најважнија, односно да се срећа просто догоди и да љубав ипак на крају нађемо, да нам она дође у сусрет  и то је оно што чини све наше животе. Сви ми имамо девет живота као и тај маца Лукас, можда и више, можда смо и више пута у својим интимама погинули него што смо живјели, али је живот изнад свега тога - објаснила је Лабовић Маринковић.

Према њеним ријечима управо о томе говори ова представа којом желе да и родитељима пошаљу снажну поруку.  Она је најавила да ће након ове ДПРС радити на комаду "Три прасета", адаптацији чувене бајке, публици познатој по славном Дизнијевом филму.

Такође, директорица ДПРС најавила је да ансамбл одлази на фестивал у Анкару у Турску са хваљеном и награђиваном представом "Био једном један лав", која је рађена у режији талентованог бањалучког редитеља Николе Бундала.

Сценограф

Сценограф Марио Томашевић је казао да је припремање представе "Девет живота маце Лукаса" било прелијепо искуство.

- Екипа ме подржала у мојим идејама и захвалан сам свима који чине тим технике, јер без њих не би могао  све ово да одрадим. Било  ми је  лијепо, ово није прва сарадња мене и Вање Јовановића, такође познајем и Сару Лустиг. ДПРС има диван ансамбл тако да је ово био прекрасан процес који ће ми остати о лијепом сјећању - рекао је Томашевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана