Predstava "Devet života mace Lukasa": Sreću i ljubav na kraju nađemo svi

Ilijana Božić
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Predstava "Devet života Mace Lukasa" prema tekstu, dramatizaciji i režiji Vanje Jovanovića, a koja govori o životu jednog mačka koji pronalazi sreću, pred najmlađom publikom premijerno će biti odigrana večeras od 18 časova na sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

U predstavi igraju Nikola Milaković, Đorđe Janković, Aleksandar Blanić, Slobodan Perišić i Aleksandar Runjić. Komad je namijenjen djeci od 7 godina pa nadalje. Direktorica Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković je istakla da je scenograf Mario Tomašević scenografijom koju je uradio za "Devet života mace Lukasa" napravio remek djelo vizuelne umjetnosti.

- Čitav tim Sare Lustig, kao asistentkinje reditelja, Vanja Jovanović kao  reditelj, scenograf Mario Tomašević i sjajni kompozitor Ljudevit Laušin uz naš sjajni ansambl stvorio je divnu energiju - rekla je Labović Marinković. Reditelj Vanja Jovanović je izrazio zahvalnost direktorici i umjetničkom direktoru što su ga pozvali da radi u ovoj pozorišnoj kući.

- Ovo je zapravo prvi put da radim u ovako ozbiljnim produkcijskim uslovima. Ovo je jedna stvarno velika i uhodana mašinerija koja funkcioniše, što je još jedan od razloga zašto je i Mario uspio iznijeti ovu vrstu scenografije i lutkarske tehnologije, jer ga okružuje ekipa koja je jako sposobna i vrijedna - naglasio je Jovanović.

Dodao je da je njemu uvijek od svega najbitniji ansambl, te da je u DPRS sam naišao na iskusan i ozbiljno posvećen ansambl.

- Imali smo izuzetno lagodan proces rada gdje smo uz mnogo organizacije i posvećenosti u relativno kratkom vremenu uspjeli iznjedriti premijeru. U narativnom smislu predstava je vrlo jasna, ali u smislu nekog scenskog ritma možda je malo pomaknuta i možda je nešto drugačija od onoga na šta je publika ne samo ovdje, nego generalno, navikla - naveo je Jovanović.

Objasnio je da se radi o emotivnom procesu jedne mace, od rođenja do momenta kada maca potpuno neplanski naiđe na sreću, u trenutku kada razočarana misli da sreća u životu ne postoji.

- Predstava govori o jednoj vrsti nade, kao jedan sizifovski posao gdje obavljamo stvari, a ne znamo gdje nas sreća može zateći. Možda baš u trenutku kad je najmanje očekujemo - kazao je Jovanović.

Umjetnički direktor u DPRS Duško Mazalica istakao je da je bilo zadovoljstvo pratiti rad Vanje Jovanovića.

- Od stvaranja od te osnovne ideje, da se bavimo time šta to znači da mačka ima devet života, do momenta kako je to sve riješeno scenografski i kako je to jako dobro pratio Mario Tomašević. Posebno mi se svidio taj dramaturški pristup i mnogo mi se dopada što predstava ima nekoliko slojeva iako je komedija i da će većina publike da se nasmije i da im bude interesantno - kazao je Mazalica.

Ispričao je da se kroz komad "Devet života mace Lukasa" progovara o aktuelnim problemima koje se tiču djece, koje je danas jako teško postaviti, jer se klasični tekstovi za djecu ne bave time na takav način kao što se bavi neki autorski tekst dvoje mladih ljudi koji to danas iznose na svoj način. Glumac Nikola Milaković je kazao da mu je drago što je imao priliku da radi sa mladim, predivnim ljudima i kolegama koji su već duži niz godina u teatru.

- Raduje me da crpim znanje od njih, a oni su bili otvoreni da nam budu tu kad god nešto treba. Bili smo kao fudbalski tim, odnosno funkcionisali smo zajedno u kolektivu, stvarali, nedopunjavali jedni druge i stvorila se ta hemija, jer smo stvorili prijateljski ljudski kontakt što će nam ostati i nakon predstava - rekao je Milaković.

To je potvrdio i glumac Aleksandar Runjić koji je dodao da je rad na ovom komadu bio prelijep, kao i to da je ovo za njega bio mali pomak u glumačkom smislu oživljavanja i upotrebe lutke na pozorišnoj sceni.

Na ovu priču nadovezala se direktorica Ljiljana Labović Marinković koja je istakla da će na sceni svi prepoznati ponekog macu Lukasa, jer smo svi ponekad izgubili svoje živote u borbama ili bitkama koje smo na neki način i gubili.

- Vjera u život je najvažnija, odnosno da se sreća prosto dogodi i da ljubav ipak na kraju nađemo, da nam ona dođe u susret  i to je ono što čini sve naše živote. Svi mi imamo devet života kao i taj maca Lukas, možda i više, možda smo i više puta u svojim intimama poginuli nego što smo živjeli, ali je život iznad svega toga - objasnila je Labović Marinković.

Prema njenim riječima upravo o tome govori ova predstava kojom žele da i roditeljima pošalju snažnu poruku.  Ona je najavila da će nakon ove DPRS raditi na komadu "Tri praseta", adaptaciji čuvene bajke, publici poznatoj po slavnom Diznijevom filmu.

Takođe, direktorica DPRS najavila je da ansambl odlazi na festival u Ankaru u Tursku sa hvaljenom i nagrađivanom predstavom "Bio jednom jedan lav", koja je rađena u režiji talentovanog banjalučkog reditelja Nikole Bundala.

Scenograf

Scenograf Mario Tomašević je kazao da je pripremanje predstave "Devet života mace Lukasa" bilo prelijepo iskustvo.

- Ekipa me podržala u mojim idejama i zahvalan sam svima koji čine tim tehnike, jer bez njih ne bi mogao  sve ovo da odradim. Bilo  mi je  lijepo, ovo nije prva saradnja mene i Vanje Jovanovića, takođe poznajem i Saru Lustig. DPRS ima divan ansambl tako da je ovo bio prekrasan proces koji će mi ostati o lijepom sjećanju - rekao je Tomašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana