Изложба Драгана Ковачевића у Банском двору: "Поновни сусрет" принцезе Марије и Наде Лазаревић

И.Б.
Изложба Драгана Ковачевића у Банском двору: "Поновни сусрет" принцезе Марије и Наде Лазаревић

БАЊАЛУКА - Тематска изложба "Поновни сусрет" аутора Драгана Ковачевића биће отворена вечерас у 19 часова у простору изложбене поставке "Врбаска бановина" у Банском двору.

Поставка представља подсјећање на 8. јун 1922. године, на вјенчање румунске принцезе Марије и југословенског краља Александра Првог Карађорђевића, којем је са адвокатом, народним послаником и потоњим баном Врбаске бановине, др Тодором Лазаревићем, присуствовала и његова супруга Нада. Било је то њено прво званично појављивање у јавности након вјенчања одржаног 6. маја те године.

- Посјетиоци ће имати прилику да виде реплику вјенчанице краљице Марије од Југославије и дијелова накита, дар краља Александра, које је израдио модни дизајнер, Александар Петарић, а дио су изложбене поставке Народног музеја у Ваљеву. Биће изложена и реплика једне од најљепших вечерњих тоалета банице Наде Лазаревић, украшена са око 5.000 кристалних каменчића. Хаљина је реконструисана у атељеу Културног центра "Светозар Марковић" из Зрењанина, а пројектом је руководио директор Бошко Шербула - саопштили су из Банског двора.

Додали су да ће ово емотивно обојено историјско подсјећање показати чудесну сличност животних прича принцезе Марије и Наде, кћерке бањалучког градског инжењера Петра Миљевића, које су, у много чему, биле испред свога времена, али поштујући при томе традиционалне вриједности. Изложба се организује у сарадњи са Фондацијом "Бан др Тодор Лазаревић".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана