Izložba Dragana Kovačevića u Banskom dvoru: "Ponovni susret" princeze Marije i Nade Lazarević

I.B.
Izložba Dragana Kovačevića u Banskom dvoru: "Ponovni susret" princeze Marije i Nade Lazarević

BANjALUKA - Tematska izložba "Ponovni susret" autora Dragana Kovačevića biće otvorena večeras u 19 časova u prostoru izložbene postavke "Vrbaska banovina" u Banskom dvoru.

Postavka predstavlja podsjećanje na 8. jun 1922. godine, na vjenčanje rumunske princeze Marije i jugoslovenskog kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, kojem je sa advokatom, narodnim poslanikom i potonjim banom Vrbaske banovine, dr Todorom Lazarevićem, prisustvovala i njegova supruga Nada. Bilo je to njeno prvo zvanično pojavljivanje u javnosti nakon vjenčanja održanog 6. maja te godine.

- Posjetioci će imati priliku da vide repliku vjenčanice kraljice Marije od Jugoslavije i dijelova nakita, dar kralja Aleksandra, koje je izradio modni dizajner, Aleksandar Petarić, a dio su izložbene postavke Narodnog muzeja u Valjevu. Biće izložena i replika jedne od najljepših večernjih toaleta banice Nade Lazarević, ukrašena sa oko 5.000 kristalnih kamenčića. Haljina je rekonstruisana u ateljeu Kulturnog centra "Svetozar Marković" iz Zrenjanina, a projektom je rukovodio direktor Boško Šerbula - saopštili su iz Banskog dvora.

Dodali su da će ovo emotivno obojeno istorijsko podsjećanje pokazati čudesnu sličnost životnih priča princeze Marije i Nade, kćerke banjalučkog gradskog inženjera Petra Miljevića, koje su, u mnogo čemu, bile ispred svoga vremena, ali poštujući pri tome tradicionalne vrijednosti. Izložba se organizuje u saradnji sa Fondacijom "Ban dr Todor Lazarević".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana