"Čelične magnolije" odigrane u NPRS: Potrebni smo jedni drugima

Milanka Mitrić
Foto: NPRS

BANjALUKA - Život čine suze i smijeh, odvojeno i istovremeno, a i za jedno i drugo potrebno je da uz sebe imamo ljude, da nismo sami, ali isto tako, da i mi budemo tu za njih.

O tome koliko smo potrebni jedni drugima u ovom čudnom svijetu, da lakše podnesemo suze i da više uživamo u smijehu govori i predstava "Čelične magnolije", jedna prava oda životu i suštini življenja, sa svim tugama i radostima.

Ova predstava autora Roberta Harlinga, u režiji Ane Grigorović premijerno je odigrana sinoć, na sceni "Petar Kočić" u Narodnom pozorištu Republike Srpske, a uloge šest žena u predstavi tumače Snježana Mišić, Božana Kukilo, Dragana Marić, Dana Poletan, Slađana Zrnić i Vedrana Mačković.

Harlingov tekst nastao je iz njegovih ličnih iskustava i stoga ima autobiografske elemente, ali i elemente sjećanja i oživljava ličnu priču, koja u svojim dijelovima ili u cjelosti, može da bude priča svakog od nas.

- Moja neprocjenjiva životna iskustva sa sestrom i majkom pokazala su mi da su žene koje poznajem prelijepe, ali njihovi životi mogu biti krhki. Ako pogledate ispod, shvatite da posjeduju nevjerovatnu čvrstoću. Pisao sam o njihovoj snazi, radosti i smijehu koji su odzvanjali bez obzira šta im život donese. Nakon smrti moje sestre, jedini način na koji sam mogao da se nosim sa tim - bio je da ih proslavim - zabilježio je Harling.

Priča je smještena u frizerski salon, mjesto sastanka ovih žena, koje tu pričaju o životnim dešavanjima, uz smijeh, suze, razumijevanje i šalu. Sjajna scenografija i kostimi osamdesetih, i šest dama, u ovoj predstavi prikazuju neke živote drugog vremena, koje može da bude bilo koje, jer je suština njihove priče bezvremena. Solidarnost, toplina, zagrljaj  i smijeh, dijelovi ljudskosti koje vrijeme u kojem živimo nekad kao da ne vidimo, ali tu su, jer su i ovakve žene među nama, one koje su prave stijene, od kojih učimo šta je snaga kad je u sebi nemamo. Nježne i snažne, kao cvjetovi magnolije. Žene koje onim što jesu pokazuju da niko nije i ne treba da bude sam, smijao se ili plakao. 

- Niko od nas nije sam. Niko ne sme očekivati od sebe da sam može sve. Ideja ženske solidarnosti je posebno danas važna. U vreme kada se u međunarodnom kontekstu veliki broj prava uskraćuje ženama, kada raste broj femicida u regionu, kada je tretman žene u medijima vrlo problematičan, nužno je govoriti o ženskoj solidaranosti - riječi su rediteljke predstave Ane Grigorović, zabilježene u samoj najavi ovog komada, koji je upravo to, životna priča o solidarnosti. 

Toplina i podrška su istinski važni za ovo vrijeme, a ovo je jedna priča koju posebno vrijedi doživjeti u prazničnim danima. A tu negdje možemo da osjetimo i pravu suštinu pozorišta, a to je da nas dirne, da nam ispriča priču i da pomjeri nešto u nama, što predstava "Čelične magnolije" definitivno i može da učini, na najčistiji način.

Osim glumica i režiserke, za pričanje ove pozorišne priče, zaslužni su scenograf Marko Bilbija, kostimografkinja Ivana Ristić, dok je muziku radio Petar Bilbija. Za scenski pokret zaslužan je Emir Fejzić, lektorka je Nataša Kecman, inspicijent/sufler Vesna Maksimović, a dramaturg na praksi Nikola Stanišić, student treće godine dramaturgije na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. 

Prva repriza predstave zakazana je za sutra u 20.30 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana