“Ајнштајнова издаја” отворила позоришни фестивал “Дани комедије” у Бијељини: Смијех у тешким временима услов опстанка

Љиљана Алексић
“Ајнштајнова издаја” отворила позоришни фестивал “Дани комедије” у Бијељини: Смијех у тешким временима услов опстанка

БИЈЕЉИНА - Представом “Ајнштајнова издаја” Агенције “Сцена” из Београда отворен је јубиларни, 20. позоришни фестивал “Дани комедије” у Бијељини.

Публика је у понедјељак увече уживала у сјајној изведби београдских глумаца, а љубитељи театра имаће прилику да током пет вечери одгледају представе из Србије и Републике Српске.

“Ајнштајнова издаја” рађена је по тексту Ерика Емануела Шмита, у режији Андрее Аде Лазић, а главне улоге играју Небојша Дугалић, Бранислав Зеремски и Јован Јелисавчић.

Глумац Небојша Дугалић истакао је да је ово духовита и озбиљна прича са мајсторским контрастом између озбиљног и смијешног.

- Шмитови текстови су се играли често у Народном позоришту у Београду и Мадленијануму. Ми смо ово поставили као самостални пројекат у Театру “Вук”. Ово је једна духовита, а истовремено и озбиљна прича о периоду пред избијање Другог светског рата, односно, о периоду до Ајнштајнове смрти - објаснио је Дугалић.

Додао је да се овај комад тиче великих и озбиљних дилема о томе шта се деси када један генијални изум дође до људи који га злоупотријебе.

- То је оно што, нажалост, представља и нашу стварност. Када су нам се дешавале неке најстрашније ствари, увек би искрсло нешто због чега се сви смејемо и тај контраст у животу је нешто што изгледа припада свим временима и можда је у тој способности да се и тада насмејемо, знак виталности и опстајања човека - испричао је Дугалић.

Бранислав Зеремски, који у представи тумачи лик скитнице, казао је да сусрет између два човјека у представи доводи до промјене ставова.

- У сусрету са другим људским бићем, ако је човеку стало до њега, сви могу и да промене своје мишљење, као што га и Ајнштајн мења у представи. Тема је суштинска и универзална, а публика воли овај комад и прати текст, иако су данашњи гледаоци заражени интернетом, брзинама, филмовима и брзим монтажама и немамо стрпљења ни времена да слушамо шта се говори, а овде се то ради - рекао је Зеремски.

Глумац Јован Јелисавчић, који у представи игра ФБИ агента и који ангажује скитницу да му преноси разговоре са Ајнштајном, истакао је да му је задовољство да игра у овој представи у којој први пут професионално дијели сцену са ментором и професором са Академије Небојшом Дугалићем.

- Представа је “фришка”. Имали смо премијеру 29. фебруара прошле године, прву репризу петог марта, а дан касније позоришта су затворена. Тако да нови почетак представе заправо имамо од јануара ове године. Ово је пето извођење у овој години, али ми представу изнова доживљавамо, тако да се тек сада захуктавамо - навео је Јелисавчић.

Представе се играју у Центру за културу “Семберија”, који је и организатор позоришног фестивала, уз поштовање свих епидемиолошких мјера и ограничен број публике. Директорица Центра Слађана Лекић за “Глас Српске” је истакла да се ова установа током посљедњих годину дана сусрела са низом проблема усљед пандемије.

- То се односи на организацију свих културних, али и других садржаја. Ипак, жеља нам је да сачувамо традицију одржавања фестивала и ове године, иако под отежаним условима успјели смо да га организујемо - рекла је Лекићева и додала да је било тешко одабрати представе, с обзиром на ограничене могућности и отежане услове рада.

Нагласила је да ће и ове године додијелити награде за најбољу представу на фестивалу те најбољег глумца и глумицу.

Програм

У оквиру бијељинских “Дана комедије” услиједиће представе “Истина” Градског позоришта “Јазавац” из Бањалуке, “Чорба од канаринца”, представа “Импресарија” из Београда и Ареус Арта Врање, потом “Ја/о/ мени” Југоарта из Београда, а позоришни фестивал затвориће представа “Странци у ноћи” Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана