“Ajnštajnova izdaja” otvorila pozorišni festival “Dani komedije” u Bijeljini: Smijeh u teškim vremenima uslov opstanka

Ljiljana Aleksić
“Ajnštajnova izdaja” otvorila pozorišni festival “Dani komedije” u Bijeljini: Smijeh u teškim vremenima uslov opstanka

BIJELjINA - Predstavom “Ajnštajnova izdaja” Agencije “Scena” iz Beograda otvoren je jubilarni, 20. pozorišni festival “Dani komedije” u Bijeljini.

Publika je u ponedjeljak uveče uživala u sjajnoj izvedbi beogradskih glumaca, a ljubitelji teatra imaće priliku da tokom pet večeri odgledaju predstave iz Srbije i Republike Srpske.

“Ajnštajnova izdaja” rađena je po tekstu Erika Emanuela Šmita, u režiji Andree Ade Lazić, a glavne uloge igraju Nebojša Dugalić, Branislav Zeremski i Jovan Jelisavčić.

Glumac Nebojša Dugalić istakao je da je ovo duhovita i ozbiljna priča sa majstorskim kontrastom između ozbiljnog i smiješnog.

- Šmitovi tekstovi su se igrali često u Narodnom pozorištu u Beogradu i Madlenijanumu. Mi smo ovo postavili kao samostalni projekat u Teatru “Vuk”. Ovo je jedna duhovita, a istovremeno i ozbiljna priča o periodu pred izbijanje Drugog svetskog rata, odnosno, o periodu do Ajnštajnove smrti - objasnio je Dugalić.

Dodao je da se ovaj komad tiče velikih i ozbiljnih dilema o tome šta se desi kada jedan genijalni izum dođe do ljudi koji ga zloupotrijebe.

- To je ono što, nažalost, predstavlja i našu stvarnost. Kada su nam se dešavale neke najstrašnije stvari, uvek bi iskrslo nešto zbog čega se svi smejemo i taj kontrast u životu je nešto što izgleda pripada svim vremenima i možda je u toj sposobnosti da se i tada nasmejemo, znak vitalnosti i opstajanja čoveka - ispričao je Dugalić.

Branislav Zeremski, koji u predstavi tumači lik skitnice, kazao je da susret između dva čovjeka u predstavi dovodi do promjene stavova.

- U susretu sa drugim ljudskim bićem, ako je čoveku stalo do njega, svi mogu i da promene svoje mišljenje, kao što ga i Ajnštajn menja u predstavi. Tema je suštinska i univerzalna, a publika voli ovaj komad i prati tekst, iako su današnji gledaoci zaraženi internetom, brzinama, filmovima i brzim montažama i nemamo strpljenja ni vremena da slušamo šta se govori, a ovde se to radi - rekao je Zeremski.

Glumac Jovan Jelisavčić, koji u predstavi igra FBI agenta i koji angažuje skitnicu da mu prenosi razgovore sa Ajnštajnom, istakao je da mu je zadovoljstvo da igra u ovoj predstavi u kojoj prvi put profesionalno dijeli scenu sa mentorom i profesorom sa Akademije Nebojšom Dugalićem.

- Predstava je “friška”. Imali smo premijeru 29. februara prošle godine, prvu reprizu petog marta, a dan kasnije pozorišta su zatvorena. Tako da novi početak predstave zapravo imamo od januara ove godine. Ovo je peto izvođenje u ovoj godini, ali mi predstavu iznova doživljavamo, tako da se tek sada zahuktavamo - naveo je Jelisavčić.

Predstave se igraju u Centru za kulturu “Semberija”, koji je i organizator pozorišnog festivala, uz poštovanje svih epidemioloških mjera i ograničen broj publike. Direktorica Centra Slađana Lekić za “Glas Srpske” je istakla da se ova ustanova tokom posljednjih godinu dana susrela sa nizom problema usljed pandemije.

- To se odnosi na organizaciju svih kulturnih, ali i drugih sadržaja. Ipak, želja nam je da sačuvamo tradiciju održavanja festivala i ove godine, iako pod otežanim uslovima uspjeli smo da ga organizujemo - rekla je Lekićeva i dodala da je bilo teško odabrati predstave, s obzirom na ograničene mogućnosti i otežane uslove rada.

Naglasila je da će i ove godine dodijeliti nagrade za najbolju predstavu na festivalu te najboljeg glumca i glumicu.

Program

U okviru bijeljinskih “Dana komedije” uslijediće predstave “Istina” Gradskog pozorišta “Jazavac” iz Banjaluke, “Čorba od kanarinca”, predstava “Impresarija” iz Beograda i Areus Arta Vranje, potom “Ja/o/ meni” Jugoarta iz Beograda, a pozorišni festival zatvoriće predstava “Stranci u noći” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana