Золак: Одлука о руским лијековима могућа идуће седмице

М. Л.- Ж.Д.
Золак: Одлука о руским лијековима могућа идуће седмице

БАЊАЛУКА - Експертско мишљење према коме су руски медикаменти квалитетни, ефикасни и безбједни, те стручни аргументи, ако их буде било, пресудиће у одлуци о доласку руских лијекова на домаће тржиште, која би могла бити позната идуће седмице, након што добијем записник са сједнице комисије, рекао је за "Глас Српске" директор Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александар Золак.

Након што се у медијима појавила информација да је члан Комисије за лијекове из Брчког промијенио ранији став и није дао сагласност за долазак руских лијекова у БиХ, Золаку је писмо упутио градоначелник Брчког Синиша Милић у којем тражи поништење гласа члана из дистрикта.

- Уколико се поништи глас из Брчког имали бисмо седам гласова за, седам против, међутим, то није битно, битна је струка. Обратићу пажњу на стручну аргументацију у записнику, ако је буде било. Сви чланови Комисије су на сједници која је одржана прије ове у сриједу затражили експертско мишљење и тиме признали да нису компетентни да сами одлуче, због чега сматрам да дискусије није требало ни бити - рекао је Золак и додао да би записник идуће седмице требао бити у његовим рукама.

Милић је за "Глас Српске" потврдио да је члан комисије из Брчког, према одлуци о начину изјашњавања представника дистрикта у тијелима на нивоу БиХ, био обавезан да затражи инструкције, што он није учинио.

- Због тога сам тражио да се његов глас прогласи неважећим - рекао је Милић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да не постоји ниједан разлог да Комисија за лијекове забрани увоз лијекова из Русије додавши да би било разумно понудити алтернативу грађанима који огроман новац троше за скупе лијекове.

- Ријеч је о лијековима руских произвођача који су присутни на европском тржишту и потпуно испуњавају европске стандарде, а на простору БиХ би били јефтинији од 25 до 30 одсто у односу на оне које БиХ увози од других произвођача. То је прича која дуго траје. Несхватљиво је да лобији који држе монополе за лијекове то не дозвољавају - рекао је Додик.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана