Zolak: Odluka o ruskim lijekovima moguća iduće sedmice

M. L.- Ž.D.
Zolak: Odluka o ruskim lijekovima moguća iduće sedmice

BANjALUKA - Ekspertsko mišljenje prema kome su ruski medikamenti kvalitetni, efikasni i bezbjedni, te stručni argumenti, ako ih bude bilo, presudiće u odluci o dolasku ruskih lijekova na domaće tržište, koja bi mogla biti poznata iduće sedmice, nakon što dobijem zapisnik sa sjednice komisije, rekao je za "Glas Srpske" direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.

Nakon što se u medijima pojavila informacija da je član Komisije za lijekove iz Brčkog promijenio raniji stav i nije dao saglasnost za dolazak ruskih lijekova u BiH, Zolaku je pismo uputio gradonačelnik Brčkog Siniša Milić u kojem traži poništenje glasa člana iz distrikta.

- Ukoliko se poništi glas iz Brčkog imali bismo sedam glasova za, sedam protiv, međutim, to nije bitno, bitna je struka. Obratiću pažnju na stručnu argumentaciju u zapisniku, ako je bude bilo. Svi članovi Komisije su na sjednici koja je održana prije ove u srijedu zatražili ekspertsko mišljenje i time priznali da nisu kompetentni da sami odluče, zbog čega smatram da diskusije nije trebalo ni biti - rekao je Zolak i dodao da bi zapisnik iduće sedmice trebao biti u njegovim rukama.

Milić je za "Glas Srpske" potvrdio da je član komisije iz Brčkog, prema odluci o načinu izjašnjavanja predstavnika distrikta u tijelima na nivou BiH, bio obavezan da zatraži instrukcije, što on nije učinio.

- Zbog toga sam tražio da se njegov glas proglasi nevažećim - rekao je Milić.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da ne postoji nijedan razlog da Komisija za lijekove zabrani uvoz lijekova iz Rusije dodavši da bi bilo razumno ponuditi alternativu građanima koji ogroman novac troše za skupe lijekove.

- Riječ je o lijekovima ruskih proizvođača koji su prisutni na evropskom tržištu i potpuno ispunjavaju evropske standarde, a na prostoru BiH bi bili jeftiniji od 25 do 30 odsto u odnosu na one koje BiH uvozi od drugih proizvođača. To je priča koja dugo traje. Neshvatljivo je da lobiji koji drže monopole za lijekove to ne dozvoljavaju - rekao je Dodik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana