За смањење ризика од катастрофа 8,4 милиона КМ

Срна
За смањење ризика од катастрофа 8,4 милиона КМ

САРАЈЕВО - Десет јединица локалне самоуправе у БиХ добиће 8,4 милиона КМ у оквиру пројекта "Смањење ризика од катастрофа за одрживи развој у БиХ".

У оквиру заједничког програма Владе Швајцарске и УН, представници јединица локалне самоуправе потписали су данас у Сарајеву Декларацију о сарадњи којом су се обавезали да буду посвећени принципима доброг управљања у локалним самоуправама и развојним плановима путем интегрисаног модела управљања ризицима од катастрофа.

"Успостављено је партнерство са 10 јединица локалне самоуправе у БиХ - Бањалука, Бихаћ, Бијељина, Градачац, Какањ, Калесија, Приједор, Сански Мост, Сребреница и Требиње, у којима ће бити реализоване активности у области смањења ризика од катастрофа", рекла је директор за сарадњу при Амбасади Швајцарске у БиХ Барбара Детвилер Шојер.

Она је навела да је циљ програма рјешавање кључних приоритета у области смањења ризика од катастрофа које су утврдиле локалне власти и различити актери у секторима заштита и спасавање, образовање, социјална и дјечија заштита, здравље и пољопривреда.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да Бијељини највише пријете поплаве, због ријека Саве и Дрине, те истакао да је Градска управа опредијељена да настави радити на спречавању и превенцији, посебно у смислу институционалног јачања капацитета.

"Правимо центар за смањење ризика, који ће обухватати више од 4.000 квадрата. На једном мјесту ће бити смјештене све јединице које могу допринијети и смањењу ризика и санирању штете", објаснио је Мићић.

Замјеник резидентног представника УНДП-а Сухроб Хошукамедов је у име пет агенција УН које учествују у овом пројекту исказао задовољство потписивањем Декларације, јер су на тај начин локалне самоуправе показале спремност примјењивања климатских и социјално-инклузивних принципа у области смањења ризика од катастрофа.

"Сваки долар који уложите у превенцију имаће поврат од шест долара у случају да дође до катастрофе", рекао је Хошукамедов.

Овај заједнички програм спроводе УН агенције - УНДП, УНИЦЕФ, УНЕСКО, УНФПА и ФАО у партнерству са локалним властима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана