Za smanjenje rizika od katastrofa 8,4 miliona KM

Srna
Za smanjenje rizika od katastrofa 8,4 miliona KM

SARAJEVO - Deset jedinica lokalne samouprave u BiH dobiće 8,4 miliona KM u okviru projekta "Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH".

U okviru zajedničkog programa Vlade Švajcarske i UN, predstavnici jedinica lokalne samouprave potpisali su danas u Sarajevu Deklaraciju o saradnji kojom su se obavezali da budu posvećeni principima dobrog upravljanja u lokalnim samoupravama i razvojnim planovima putem integrisanog modela upravljanja rizicima od katastrofa.

"Uspostavljeno je partnerstvo sa 10 jedinica lokalne samouprave u BiH - Banjaluka, Bihać, Bijeljina, Gradačac, Kakanj, Kalesija, Prijedor, Sanski Most, Srebrenica i Trebinje, u kojima će biti realizovane aktivnosti u oblasti smanjenja rizika od katastrofa", rekla je direktor za saradnju pri Ambasadi Švajcarske u BiH Barbara Detviler Šojer.

Ona je navela da je cilj programa rješavanje ključnih prioriteta u oblasti smanjenja rizika od katastrofa koje su utvrdile lokalne vlasti i različiti akteri u sektorima zaštita i spasavanje, obrazovanje, socijalna i dječija zaštita, zdravlje i poljoprivreda.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da Bijeljini najviše prijete poplave, zbog rijeka Save i Drine, te istakao da je Gradska uprava opredijeljena da nastavi raditi na sprečavanju i prevenciji, posebno u smislu institucionalnog jačanja kapaciteta.

"Pravimo centar za smanjenje rizika, koji će obuhvatati više od 4.000 kvadrata. Na jednom mjestu će biti smještene sve jedinice koje mogu doprinijeti i smanjenju rizika i saniranju štete", objasnio je Mićić.

Zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a Suhrob Hošukamedov je u ime pet agencija UN koje učestvuju u ovom projektu iskazao zadovoljstvo potpisivanjem Deklaracije, jer su na taj način lokalne samouprave pokazale spremnost primjenjivanja klimatskih i socijalno-inkluzivnih principa u oblasti smanjenja rizika od katastrofa.

"Svaki dolar koji uložite u prevenciju imaće povrat od šest dolara u slučaju da dođe do katastrofe", rekao je Hošukamedov.

Ovaj zajednički program sprovode UN agencije - UNDP, UNICEF, UNESKO, UNFPA i FAO u partnerstvu sa lokalnim vlastima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana