За предсједника Савјета за науку изабрана академик Љерка Остојић

Срна
Foto: Архива

САРАЈЕВО- Академик Љерка Остојић изабрана је данас на конститутивној сједници у Сарајеву за предсједника новог сазива Савјета за науку БиХ, који је највише савјетодавно и стручно тијело Министарства цивилних послова у Савјету министара.

"Већ смо пуно тога прошли, од пословника, програма и плана рада и мислим да ћемо имати добре резултате, с обзиром на то да Савјет чини 13 чланова, а то су еминентни стручњаци који раде на високошколским установама и у институтима, те имајући у виду њихово велико искуство, добронамјерност и сагласност о томе да ћемо радити као један", изјавила је Остојићева новинарима у Сарајеву.

Она је додала да Савјет има надлежности које су прописане Оквирним законом о основама научно-истраживачке дјелатности и координацији унутрашње и међународне сарадње БиХ.

"Циљ је придобити младе стручне људе да се едукују, раде на пројектима, јер је потребно ићи напријед и ући у европски простор науке, односно образовања које уз то иде", додала је Остојићева.

Остојићева, која је изабрана на мандат од четири године, најављује да ће дати велики допринос, односно да ће направити помак ка научном истраживању у БиХ, а покушаће радити и на томе да им се повећају средства за научни рад.

У наредном четворогодишњем мандату, дужност у Савјету за науку БиХ обављаће академици Љерка Остојић и Драго Бранковић, те Јасмин Велагић, Александар Максимовић, Енра Мехмедика-Суљић, Дражен Барбарић, Душан Јокановић, Марија Чутура, Маријана Каповић-Соломун, РиФат Шкријељ, РеуФ Карабег, Весна Миљановић-Дамјановић, Есад Делибашић.

Савјет за науку основан 2010. године, а има улогу праћења и унапређења стања у подручју науке и технологије у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана