Za predsjednika Savjeta za nauku izabrana akademik Ljerka Ostojić

Srna
Foto: Arhiva

SARAJEVO- Akademik Ljerka Ostojić izabrana je danas na konstitutivnoj sjednici u Sarajevu za predsjednika novog saziva Savjeta za nauku BiH, koji je najviše savjetodavno i stručno tijelo Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara.

"Već smo puno toga prošli, od poslovnika, programa i plana rada i mislim da ćemo imati dobre rezultate, s obzirom na to da Savjet čini 13 članova, a to su eminentni stručnjaci koji rade na visokoškolskim ustanovama i u institutima, te imajući u vidu njihovo veliko iskustvo, dobronamjernost i saglasnost o tome da ćemo raditi kao jedan", izjavila je Ostojićeva novinarima u Sarajevu.

Ona je dodala da Savjet ima nadležnosti koje su propisane Okvirnim zakonom o osnovama naučno-istraživačke djelatnosti i koordinaciji unutrašnje i međunarodne saradnje BiH.

"Cilj je pridobiti mlade stručne ljude da se edukuju, rade na projektima, jer je potrebno ići naprijed i ući u evropski prostor nauke, odnosno obrazovanja koje uz to ide", dodala je Ostojićeva.

Ostojićeva, koja je izabrana na mandat od četiri godine, najavljuje da će dati veliki doprinos, odnosno da će napraviti pomak ka naučnom istraživanju u BiH, a pokušaće raditi i na tome da im se povećaju sredstva za naučni rad.

U narednom četvorogodišnjem mandatu, dužnost u Savjetu za nauku BiH obavljaće akademici Ljerka Ostojić i Drago Branković, te Jasmin Velagić, Aleksandar Maksimović, Enra Mehmedika-Suljić, Dražen Barbarić, Dušan Jokanović, Marija Čutura, Marijana Kapović-Solomun, RiFat Škrijelj, ReuF Karabeg, Vesna Miljanović-Damjanović, Esad Delibašić.

Savjet za nauku osnovan 2010. godine, a ima ulogu praćenja i unapređenja stanja u području nauke i tehnologije u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana