Вијеће за штампу БиХ: Епидемија довела до великог пораста броја лажних вијести

Срна
Вијеће за штампу БиХ: Епидемија довела до великог пораста броја лажних вијести

САРАЈЕВО - Епидемија вируса корона довела је до великог пораста броја лажних вијести које могу изазвати озбиљне посљедице по грађане и друштво у цјелини, због чега Савјет за штампу у БиХ подсјећа на важност поштовања Кодекса за штампу и онлајн медије БиХ, те на одговорно, прецизно и благовремено извјештавање о новом вирусу, чиме ће медији показати своју одговорност и професионалност.

Као саморегулацијско тијело за штампане и онлајн медије, Савјет за штампу подсјећа грађане на њихово право на улагање приговора на непрофесионалне или непотпуно објављене садржаје у медијима, као и на неправилности и непоштивање Кодекса за штампу и онлине медије БиХ.

На овај начин, грађани, заједно са новинарима, учествују у борби за истиниту и правовремену информацију, штитећи слободу медија и информисања, слободу говора и своје право на истину, саопштено је из Савјета за штампу.

“Драги грађани, на имејл инфоЖвзс.ба пошаљите писани приговор на садржај за који сматрате да није у складу с Кодексом за штампу и онлајн медије БиХ, уз објашњење и прецизне назнаке гдје и када је објављен текст на чији се садржај жалите”, наведено је у саопштњу.

Савјет за штампу у БиХ подсјећа све новинаре и уреднике да могу увијек рачунати на помоћ, уколико имају дилеме у вези са извјештавањем или проблемима било које врсте.

У оквиру мисије Савјета је и заштита слободе медија и професионалног новинског извјештавања од политичких, економских и свих других притисака који угрожавају слободу информисања, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана