Vijeće za štampu BiH: Epidemija dovela do velikog porasta broja lažnih vijesti

Srna
Vijeće za štampu BiH: Epidemija dovela do velikog porasta broja lažnih vijesti

SARAJEVO - Epidemija virusa korona dovela je do velikog porasta broja lažnih vijesti koje mogu izazvati ozbiljne posljedice po građane i društvo u cjelini, zbog čega Savjet za štampu u BiH podsjeća na važnost poštovanja Kodeksa za štampu i onlajn medije BiH, te na odgovorno, precizno i blagovremeno izvještavanje o novom virusu, čime će mediji pokazati svoju odgovornost i profesionalnost.

Kao samoregulacijsko tijelo za štampane i onlajn medije, Savjet za štampu podsjeća građane na njihovo pravo na ulaganje prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u medijima, kao i na nepravilnosti i nepoštivanje Kodeksa za štampu i online medije BiH.

Na ovaj način, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informisanja, slobodu govora i svoje pravo na istinu, saopšteno je iz Savjeta za štampu.

“Dragi građani, na imejl infoŽvzs.ba pošaljite pisani prigovor na sadržaj za koji smatrate da nije u skladu s Kodeksom za štampu i onlajn medije BiH, uz objašnjenje i precizne naznake gdje i kada je objavljen tekst na čiji se sadržaj žalite”, navedeno je u saopštnju.

Savjet za štampu u BiH podsjeća sve novinare i urednike da mogu uvijek računati na pomoć, ukoliko imaju dileme u vezi sa izvještavanjem ili problemima bilo koje vrste.

U okviru misije Savjeta je i zaštita slobode medija i profesionalnog novinskog izvještavanja od političkih, ekonomskih i svih drugih pritisaka koji ugrožavaju slobodu informisanja, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana