Уручени кључеви нових станова за 15 породица

Srna
Уручени кључеви нових станова за 15 породица

БРОД - У Броду су данас уручени кључеви новоизграђених станова за 15 породица расељених лица и повратника, чија је укупна вриједност 592.865 КМ.

Након пресијецања врпце и обраћања, кључеве станова породицама су уручили вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић, замјеник министра за људска права и избјеглице у Савјету министара Џевад Махмутовић и начелник општине Брод Илија Јовичић.

Аџић је рекао новинарима да је у оквиру Регионалног стамбеног програма 15 породица трајно збринуто на територији општине Брод и захвалио свим партнерима у пројекту на учешћу.

- Локална заједница је учествовала са скоро 50.000 КМ. Они добијају станове на кориштење, а комплетна имовина везана за ову зграду биће пренесена на општину Брод - рекао је Аћић.

Он је додао да се наставља рјешавање питања стамбеног збрињавања породица и да ће у наредном периоду отварања објеката бити у Источном Сарајеву, Прњавору, Бијељини и Дервенти.

Замјеник министра за људска права и избјеглице у Савјету министара Џевад Махмутовић истакао је да је за пројекат аплицирало више од 27.000 људи.

- Направљена је ранг-листа на којој је било врло мало примједби, што говори о озбиљности приступа оних који раде на имплементацији пројекта. Захвалност свим донаторима који су дали средства, а пројекат нам је био јако потребан - рекао је Махмутовић.

Он је захвалио свим локалним заједницама које учествују у пројекту и истакао да је општина Брод значајно помогла да се све приведе крају.

Начелник општине Илија Јовичић захвалио је свим учесницима у пројекту и донаторима уз чију помоћ је ријешемо стамбемо питање 15 породица из Брода.
 

- Изражавм радост, задовољство и срећу. Ово је дан за памћење за Брод јер рјешавамо основно елементарно питање људи. Желим срећу овим дивним људима који су прошли у пројекту. Улога локалне заједнице је била да обезбиједи земљиште, грађевинску дозволу, ренте, прикључак и уређење околине. Заједно смо урадили добар посао - рекао је Јовичић.

Кључеви су уручени и Ранки Блажановић која ће са сином, снахом и двоје унучади користити стан.

- Осјећања су помијешана, од узбуђења и велике радости, хвала свима, посебно општини Брод која је била све године уз нас - рекла је Блажановићева.

Станови су изграђени у оквиру "Регионалног стамбеног програма - потпројекта БХ три", који се односи на стамбено збрињавање избјеглица и расељених лица.

Захваљујући Регионалном стамбеном програму чија вриједност у БиХ износи 75 милиона евра - до краја трајања програма биће обезбијеђено укупно 3.200 стамбених јединица за избјегла и расељена лица, те повратнике, саопштено је из Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министара.

До сада је завршено 1.500 стамбених јединица од којих 1.100 кућа и 400 станова, а завршетак обнове и изградње преосталих 1.700 стамбених јединица предвиђен је у периоду 2020-2022. године.

За финансирање стамбених пројеката и подршку спровођењу програма донатори Регионалног стамбеног програма су до сада издвојили 287 милиона евра, од чега се 64,5 милиона евра односи на пројекте у БиХ.

ЕУ је највећи донатор са учешћем од 234 милиона евра, а слиједе САД са 24 милиона евра, Њемачка, Норвешка, Швајцарска, Италија, Данска, Турска и још неколико земаља.

Снажну подршку програму дају Високи комесаријат УН за избјеглице /УНХЦР/, ОЕБС и Развојна банка Савјета Европе која управља донаторским фондом и пружа подршку партнерским земљама у спровођењу програма и праћењу његовог напретка, као и у обезбјеђивању видљивости програма.

БиХ је за водећу институцију пројекта стамбеног збрињавања именовала Министарство за људска права и избјеглице у Савјету министара, а имплементацију потпројеката повјерила је Секретаријату за расељена лица и миграције Републике Српске, федералном Министарству расељених лица и избјеглица, те Одјељењу за избјеглице, расељена лица и стамбена питања Владе Брчко дистрикта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана