Uručeni ključevi novih stanova za 15 porodica

Srna
Uručeni ključevi novih stanova za 15 porodica

BROD - U Brodu su danas uručeni ključevi novoizgrađenih stanova za 15 porodica raseljenih lica i povratnika, čija je ukupna vrijednost 592.865 KM.

Nakon presijecanja vrpce i obraćanja, ključeve stanova porodicama su uručili vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Dževad Mahmutović i načelnik opštine Brod Ilija Jovičić.

Adžić je rekao novinarima da je u okviru Regionalnog stambenog programa 15 porodica trajno zbrinuto na teritoriji opštine Brod i zahvalio svim partnerima u projektu na učešću.

- Lokalna zajednica je učestvovala sa skoro 50.000 KM. Oni dobijaju stanove na korištenje, a kompletna imovina vezana za ovu zgradu biće prenesena na opštinu Brod - rekao je Aćić.

On je dodao da se nastavlja rješavanje pitanja stambenog zbrinjavanja porodica i da će u narednom periodu otvaranja objekata biti u Istočnom Sarajevu, Prnjavoru, Bijeljini i Derventi.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Dževad Mahmutović istakao je da je za projekat apliciralo više od 27.000 ljudi.

- Napravljena je rang-lista na kojoj je bilo vrlo malo primjedbi, što govori o ozbiljnosti pristupa onih koji rade na implementaciji projekta. Zahvalnost svim donatorima koji su dali sredstva, a projekat nam je bio jako potreban - rekao je Mahmutović.

On je zahvalio svim lokalnim zajednicama koje učestvuju u projektu i istakao da je opština Brod značajno pomogla da se sve privede kraju.

Načelnik opštine Ilija Jovičić zahvalio je svim učesnicima u projektu i donatorima uz čiju pomoć je riješemo stambemo pitanje 15 porodica iz Broda.
 

- Izražavm radost, zadovoljstvo i sreću. Ovo je dan za pamćenje za Brod jer rješavamo osnovno elementarno pitanje ljudi. Želim sreću ovim divnim ljudima koji su prošli u projektu. Uloga lokalne zajednice je bila da obezbijedi zemljište, građevinsku dozvolu, rente, priključak i uređenje okoline. Zajedno smo uradili dobar posao - rekao je Jovičić.

Ključevi su uručeni i Ranki Blažanović koja će sa sinom, snahom i dvoje unučadi koristiti stan.

- Osjećanja su pomiješana, od uzbuđenja i velike radosti, hvala svima, posebno opštini Brod koja je bila sve godine uz nas - rekla je Blažanovićeva.

Stanovi su izgrađeni u okviru "Regionalnog stambenog programa - potprojekta BH tri", koji se odnosi na stambeno zbrinjavanje izbjeglica i raseljenih lica.

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu čija vrijednost u BiH iznosi 75 miliona evra - do kraja trajanja programa biće obezbijeđeno ukupno 3.200 stambenih jedinica za izbjegla i raseljena lica, te povratnike, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara.

Do sada je završeno 1.500 stambenih jedinica od kojih 1.100 kuća i 400 stanova, a završetak obnove i izgradnje preostalih 1.700 stambenih jedinica predviđen je u periodu 2020-2022. godine.

Za finansiranje stambenih projekata i podršku sprovođenju programa donatori Regionalnog stambenog programa su do sada izdvojili 287 miliona evra, od čega se 64,5 miliona evra odnosi na projekte u BiH.

EU je najveći donator sa učešćem od 234 miliona evra, a slijede SAD sa 24 miliona evra, Njemačka, Norveška, Švajcarska, Italija, Danska, Turska i još nekoliko zemalja.

Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat UN za izbjeglice /UNHCR/, OEBS i Razvojna banka Savjeta Evrope koja upravlja donatorskim fondom i pruža podršku partnerskim zemljama u sprovođenju programa i praćenju njegovog napretka, kao i u obezbjeđivanju vidljivosti programa.

BiH je za vodeću instituciju projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara, a implementaciju potprojekata povjerila je Sekretarijatu za raseljena lica i migracije Republike Srpske, federalnom Ministarstvu raseljenih lica i izbjeglica, te Odjeljenju za izbjeglice, raseljena lica i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana